Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Exodul bogaţilor Europei de Sud în Nord. Îşi asigură economiile în bănci elveţiene

A- A A+
Exodul bogaţilor Europei de Sud în Nord. Îşi asigură economiile în bănci elveţiene

Cei care deţin averi şi depozite bancare mari în sudul Europei caută cu disperare soluţii pentru a-şi asigura bunurile. Numărul transferurilor bancare către bănci din Luxemburg, Elveţia şi ţările nordice, s-au înmulţit în ultima perioada din cauza perspectivelor tot mai sombre privind ieşirea Greciei din zona euro şi situaţia sectorului bancar din Spania şi Portugalia, precizează Reuters.

„Am muncit din greu toată viaţa şi mi-am asumat riscuri în afaceri. Am 62 de ani şi nu pot să risc ca banii mei să devină drahme”, spune Nikos un om de afceri grec care a transferat 7 milioane de euro la o subsidiară a unei bănci elveţiene. Ca el mulţi dintre cei care locuiesc sau îşi desfăşoară afaceri în partea sudică a Europei se tem de devalorizare.

În ciuda alarmărilor bogaţilor din Grecia, Spania şi Portugalia, în zona euro, depozitele bancare sunt garantate până la suma de 100.000 euro, astfel că majoritatea economiilor, mai puţin cele foarte mari, ar fi acoperite în cazul falimentului unei instituţii financiare.

Însă dacă o ţară ar pleca din zona euro, conturile bancare ar fi redenominate într-o nouă monedă care s-ar devaloriza puternic în perioada imediat următoare, potrivit www.mediafax.ro

Clienţii s-ar putea confrunta şi cu controale de capital, menite să prevină ieşirile masive şi accentuarea devalorizării, sau chiar cu îngheţarea tuturor retragerilor.

Related Posts with Thumbnails