Exodul investitorilor străini din România. O importantă firmă de asigurări intenţionează să părăsească ţara


Grupul olandez care a fost liderul pieţei asigurărilor private de sănătate, până în acest an, îşi pregăteşte retragerea din România. Eureko, companie specializată în vânzarea de asigurări de sănătate şi de viaţă, a acumulat pierderi de 30 de milioane de euro, grupul fiind nevoit să majoreze în fiecare an capitalul companiei.

Săptămâna trecută a apărut ştirea că Eureko se află în negocieri cu Aegon, pentru vânzarea portofoliului de clienţi.
“Angajații companiei au fost înștiințați la sfârșitul săptămânii trecute că vor intra în șomaj din toamnă și că vor primi salarii compensatorii. Se pare că există discuţii avansate în vederea vânzării întregului portofoliu de clienţi al Eureko, dar cel al pensiilor private este primul vizat”, declara una dintre surse, potrivit portalului Bancherul.

Olandezii de la Eureko deţin pe plan local un jucător de talie redusă pe piaţa asigurărilor de viaţă şi un administrator de pensii private şi deja i-au anunţat pe cei 200 de angajaţi că grupul Achmea (Eureko BV) a decis să se retragă de pe piaţă, iar varianta cea mai probabilă este închiderea companiei de asigurări, în timp ce adminis­tratorul de pensii private va fi vândut.

“România pierde astfel încă un investitor străin important în Europa, în timp ce politicienii continuă să se războiască, prelungind una dintre cele mai periculoase crize din ultimii ani. Piaţa asigurărilor a fost abandonată şi de britanicii de la Aviva, în timp ce germanii de la Bayern LB care controlează grupul maghiar MKB au ieşit de pe piaţa bancară locală”, comentează ZF.ro