FGDB: Banca-punte este concepută ca o entitate cu existenţă temporară, în principiu de doi ani


Spread the love

Banca-punte este concepută ca o entitate cu existenţă temporară, în principiu de doi ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, de către BNR, în scopul menținerii stabilității financiare, până la finalizarea operațiunii de vânzare-cumpărare către un investitor eligibil, anunţă FGDB.

„Având în vedere contextul internaţional şi european actual, în România se lucrează în prezent la implementarea unui set mai larg de măsuri/instrumente de stabilizare în cazul instituţiilor de credit aflate în dificultate şi care vizează implicarea Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB)”, se spune într-un studiu al Fondului cu privire la considerentele de înființare a băncii-punte în România.

Studiul arată că avantajul înființării băncii-punte ar fi acela că permite autorității responsabile de implementarea măsurii de stabilizare să acționeze rapid atunci când este necesară conservarea valorii unei bănci care are probleme serioase dar nu iremediabile. Această tranzacție nu are ca scop salvarea unei bănci care nu are o valoare reală; pentru astfel de cazuri opțiunea potrivită fiind lichidarea.

Proiectul actului normativ ce vizează modificarea legii Fondului prevede acordarea posibilităţii utilizării resurselor sale, atât cele disponibile, cât și cele din împrumuturi, în scopul finanţării măsurilor de stabilizare adoptate de Banca Naţională a României(BNR), și, totodată, introduce competenţe si responsabilităţi noi pentru Fond, și anume administrator delegat şi, după caz, acţionar la o instituţie de credit supusă unei măsuri de stabilizare şi acţionar unic şi consiliu de supraveghere al unei bănci-punte.

Potrivit studiului, banca-punte se constituie şi funcționează, pe baza hotărârii BNR, având ca acţionar unic Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar. Banca punte va funcționa în sediile fostei bănci în cazul căreia s-a aplicat măsura de stabilizare, accesul clienților la serviciile bancare fiind asigurat fără întrerupere, în condiții normale, asigurându-se totodată și continuitatea contractelor în derulare.

Deponenții garantați vor beneficia în continuare de protecția Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, în limita plafonului de 100.000 de euro.

„Banca-punte va urmări asigurarea unui grad de risc scăzut în desfăsurarea operațiunilor sale şi o extindere prudentă a activităţii. Finanțarea băncii-punte este asigurată din resursele private ale Fondului. Implicarea resurselor publice se poate realiza numai sub formă de împrumut acordat Fondului de către Ministerul Finanțelor Publice, condițiile de acordare și rambursare ale acestuia fiind stabilite prin hotărâre de guvern”, se mai spune în studiu.

Administrarea băncii-punte se face în sistem dualist: membrii directoratului sunt desemnaţi de Banca Naţională a României dintre persoane cu expertiză si experienţă recunoscute în domeniul bancar, iar atribuţiile consiliului de supraveghere sunt exercitate de Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar.

Sursa: NewsIn