Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

FGDB: Valoarea depozitelor în sistemul bancar a ajuns la 298,5 mld. lei la finalul lunii septembrie

A- A A+
FGDB: Valoarea depozitelor în sistemul bancar a ajuns la 298,5 mld. lei la finalul lunii septembrie

Valoarea depozitelor pe ansamblul sistemului bancar din România se ridica la 298,5 miliarde lei la finalul lunii septembrie, în creştere cu 1,9% faţă de 30 iunie 2011, potrivit unui raport al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).

„Cele mai mari contribuţii la dinamica pozitivă din trimestrul al treilea din 2011 a valorii totale a depozitelor din sistemul bancar le-au avut depozitele persoanelor fizice la instituţiile de credit participante la Fond (+1 punct procentual) şi depozitele persoanelor juridice la sucursalele din România ale instituţiilor de credit cu sediul în alte state membre (+0,9 puncte procentuale)”, se menţionează în raport.

Raportul face referire la 41 de instituţii de credit, din care 33 de instituţii de credit persoane juridice române, participante la Fond, şi opt sucursale ale instituţiilor de credit din alte state membre, participante la schemele de garantare a depozitelor din ţările de origine.

La sfârşitul trimestrului al treilea din 2011, valoarea totală a depozitelor garantate a fost de 138,3 miliarde lei, 79,4% din aceasta reprezentând suma acoperită efectiv de Fond la toate instituţiile de credit participante. Fondul acoperă integral, în condiţiile legii, depozitele garantate ale căror valori sunt sub plafonul de garantare (71,2% din valoarea totală a depozitelor garantate la 30 septembrie 2011), pentru depozitele mai mari decât plafonul de garantare compensaţia fiind limitată la acesta.

În ceea ce priveşte structura depozitelor garantate la 30 septembrie 2011 în raport cu plafonul de garantare de 100.000 euro, 62,9% reprezintă depozitele garantate ale
persoanelor fizice ale căror valori sunt sub plafonul de garantare.

Mai mult de 12% reprezintă depozite garantate ale persoanelor fizice ale căror valori sunt peste plafonul de garantare, 8,3% reprezintă depozite garantate ale persoanelor juridice ale căror valori sunt sub plafonul de garantare, iar 16,6% reprezentau depozite garantate ale persoanelor juridice ale căror valori sunt peste plafonul de garantare.

„Pe monede de denominare, se remarcă aportul semnificativ al sumelor în valută plasate la sucursalele băncilor străine din România de către persoanele juridice care au constituit depozite de valori mai mari de 100.000 euro (modificare absolută de +2,8 echivalent miliarde lei în trimestrul al treilea din 2011), concomitent cu o mărire a valorii totale a depozitelor în lei de sub 100.000 euro (în echivalent lei), deţinute de populaţie la instituţiile de credit participante la Fond (+1,7 miliarde lei)”, se mai spune în raport.

În ceea ce priveşte sporul valorii totale a depozitelor din sistemul bancar din România în cel de-al treilea trimestru al anului 2011 (+5,6 miliarde lei), modificările trimestriale ale valorilor totale ale celor două categorii de depozite menţionate mai sus reprezintă 80,4%.

Faţă de acelaşi moment al anului precedent, majorarea nominală a fost de 6,8%, consemnându-se o accelerare a creşterii comparativ cu perioadele anterioare, când ritmul anual nu a depăşit 3,5% sau a fost chiar negativ.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails