Finanţele au atras 909,5 milioane lei prin titluri la şase luni, la un randament mediu de 7% pe an


Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la şase luni în valoare de 909,5 milioane lei (212,42 milioane euro), la un randament mediu de 7% pe an, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR).

Valoarea anunţată iniţial a licitaţiei era de 1 miliard de lei. Băncile au depus cereri de cumpărare de peste 1,61 miliarde lei.

La licitaţia similară cu scadenţa la şase luni, din 20 septembrie, Ministerul de Finanţe a atras 912,02 milioane lei, pentru care plăteşte un randament mediu de 7% pe an, potrivit BNR.

MFP vrea să atragă 4,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat în luna octombrie, în vederea refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetar, potrivit datelor MFP.

Ministerul de Finanţe a atras în septembrie 2,16 miliarde lei, sub valoarea programată de 4,6 miliarde de lei. În trimestrul al treilea, MFP a reuşit să colecteze numai 6,52 miliarde lei, cu mult sub nivelul programat de 13-15 miliarde lei.

În ultimele luni, Finanţele au respins o serie de licitaţii sau au atras cu mult mai puţin decât îşi propuseseră, deoarece nu au acceptat să plătească un randament mai mare de 7% pe an, în vreme ce guvernatorul BNR atrăgea atenţia că MFP se confruntă cu bănci care nu mai vor să cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.

MFP anunţase anterior că vrea să atragă din piaţa locală între 11 şi 13 miliarde lei în al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reuşit să scoată decât 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de bănci. În primul trimestru, MFP a atras de pe piaţa locală 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat iniţial.

În 2009, Finanţele au luat din piaţă aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decât în 2008.

Totodată, în martie 2010, România a atras de pe piaţa externă 1 miliard euro, prin obligaţiuni cu maturitate la cinci ani, la o rată a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Preţul a fost de 99,25% din valoarea nominală, iar randamentul de 5,18%.

Ţinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din produsul intern brut (PIB).

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.bloombiz.ro