Finanţele au plătit 375.000 euro băncilor care au intermediat emisiunea de eurobonduri din martie


Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a plătit un comision de 375.000 euro băncilor care au intermediat emisiunea de eurobonduri din martie, nivelul acestuia fiind de 0,0375% din valoarea emisiunii, potrivit datelor anunţate luni de instituţie.

Potrivit Ministerului de Finanţe, acest comision include toate cheltuielile legate de intermedierea emisiunii, inclusiv costurile legate de organizarea turneului de promovare a emisiunii de eurobonduri, precum şi costul serviciilor legale ale emitentului.

La începutul lunii martie, România a împrumutat un miliard de euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenţa la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an, valoarea subscrierilor ridicându-se la 4,9 miliarde euro.

Conform clauzelor contractuale ale documentelor, semnate cu intermediarii emisiunii de eurobonduri, comisionul de intermediere a fost confidenţial, dar Ministerul Finanţelor Publice a cerut intermediarilor emisiunii de obligaţiuni, respectiv Deutche Bank, Eurobank EFG şi HSBC, o derogare de la clauza de confidenţialitate, pentru a putea face public nivelul comisionului de intermediere, se arată în comunicat.

MFP a luat această iniţiativă ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea presei, precu şi pentru a contracara speculaţiile apărute cu privire la nivelul comisionului plătit intermediarilor, se mai arată în comunicat.

Sursa: NewsIn