Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Finanţele au respins toate ofertele pentru obligaţiunile de stat pe 3 ani

A- A A+
Finanţele au respins toate ofertele pentru obligaţiunile de stat pe 3 ani

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins, joi, toate ofertele băncilor pentru obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 3 ani, considerând inacceptabil nivelul randamentelor, potrivit datelor băncii centrale.

Valoarea anunţată iniţial a licitaţiei era de 900 milioane lei, iar băncile au depus cereri de cumpărare de aproape 1,25 miliarde lei (298 milioane euro).

La şedinţa similară din 1 aprilie, MFP a atras 498,72 milioane lei prin obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 3 ani, pentru care plăteşte un randament mediu anual de 6,80%.

În mai, MFP şi-a propus să atragă 4,5 miliarde lei prin cinci emisiuni de titluri de stat, cea mai mare parte a banilor urmând să fie plasaţi prin emisiuni de obligaţiuni.

În primul trimestru, MFP a atras de pe piaţa locală 12,7 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat iniţial, iar în aprilie a atras 4,57 miliarde lei. MFP a anunţat anterior că vrea să atragă din piaţa locală între 11 şi 13 miliarde lei, în al doilea trimestru al acestui an.

Anul trecut, Finanţele au luat din piaţă aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decât în 2008.

În plus, în martie, România a plasat pe piaţa externă 1 miliard euro, prin obligaţiuni cu maturitate la cinci ani, la o rată a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Preţul a fost de 99,25% din valoarea nominală, iar randamentul de 5,18%.

Ţinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an a fost modificată la 6,8% din produsul intern brut (PIB).

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails