Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Firmele britanice sunt interesate de sectorul energetic românesc – ministru britanic

A- A A+
Firmele britanice sunt interesate de sectorul energetic românesc – ministru britanic

Ministrul britanic pentru Afaceri şi Inovaţie, Vincent Cable, a declarat joi că firmele britanice au o vastă experienţă în domeniul energetic şi aşteapă oportunităţi pentru investiţii interne.

„Este un domeniu bun pentru cooperarea dintre cele două ţări, ca şi planurile României de a liberaliza propriul sector energetic şi de a se concentra asupra resurselor sale regenerabile semnificative din domeniul hidroenergetic, al energiei pe bază de biomasă, energiei eoliene, solare şi geotermale”, a menţionat Vincent Cable.

Acesta a menţionat că firmele britanice „aşteapă cu nerăbdare” oportunităţi pentru investiţii interne. „Ele (firmele, n.r.) pot oferi totul, de la cunoştinţe de inginerie specializate şi consultanţă de mediu, până la managementul de proiect şi tehnici financiare avansate”, a mai spus ministrul britanic.

Vincent Cable a explicat că România, ca şi Marea Britanie, a făcut lobby în favoarea liberalizării energiei în Europa, şi a implementat deja principiul separaţiei în tranzacţiile de vânzare a electricităţii şi gazului. „Între timp, ambele ţări recunosc nevoia de a diversifica sursele de furnizare a energiei şi căile de tranzit”, a mai spus ministrul britanic.

Săptămâna aceasta, Financial Times a scris despre planurile companiei British Petroleum, care ar intenţiona să construiască un gazoduct cu lungimea de 1.300 de kilometri, ce ar urma să aducă gaz din Azerbaidjan în Europa, via Bulgaria şi România. Conducta South-East Europe Pipeline ar urma să fie de mai mică amploare şi mai ieftină decât Nabucco, având la bază interesele comerciale ale BP şi ale partenerilor săi, care intenţionează să investească 22 de miliarde de dolari în extinderea câmpului gazeifer Shah Deniz din Azerbaidjan. Gazoductul ar urma să pornească din vestul Turciei, să traverseze Bulgaria şi România şi să ajungă în estul Ungariei. De asemenea, proiectul va folosi şi infrastructura existentă pentru a lega Azerbaidjanul de Austria. În total, ar urma să aibă circa o treime din lungimea Nabucco, ceea ce îl va face mult mai ieftin.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails