Fiscul vrea să colecteze retroactiv impozitele pe activităţi independente, la nivelul salariilor


Finanţele schimbă procedurile de colectare pentru drepturile de autor şi alte activităţi independente, asimilându-le cărţilor de muncă şi încep colectarea retroactivă pentru ultimii cinci ani, au declarat miercuri pentru NewsIn surse din piaţă.

Autorităţile fiscale au început, deja, să ceară colectarea retroactivă, până în anul 2005, a unor venituri realizate independent, dar în conexiune cu cărţi de muncă.

„După ce ani de zile a confirmat corectitudinea colectării, acum Fiscul vine şi cere înapoi bani de la directori care au lucrat prin microîntreprinderi, de la consultanţi care au lucrat sub forma persoanei fizice autorizate şi de la alte categorii, care au lucrat şi cu contracte de drepturi de autor”, spun aceleaşi surse.

„Un efect direct va fi micşorarea veniturilor realizate de angajaţii care beneficiază de contracte de muncă bazate pe drepturi de autor sau alte activităţi independente”, au adăugat acestea.

Justificarea fiscului constă în asimilarea acestor venituri independente, muncii dependente sau contractelor de muncă, coroborate şi cu prescripţia legală de cinci ani pentru orice control fiscal.

Astfel, are deja loc o reinterpretare a articolului 11 din Codul Fiscal în sensul transformării muncii independente în muncă dependentă, din raţiuni economice în detrimentul celor juridice, ceea ce se traduce prin asimilarea contractelor de drepturi de autor şi a altor forme de muncă independentă, veniturilor realizate pe cartea de muncă, sau a muncii dependente. Această reinterpretare ar urma să fie legiferată mai clar prin introducerea unui nou paragraf în Codul Fiscal.

Noua prevedere ar permite Fiscului să efectueze mult mai uşor conversia raportului de muncă independent, în dependent. Astfel, noile norme ar urma să dea drept Fiscului să  „reconsidere orice tip de contract sau raport juridic încheiat între două persoane, în cazul în care activitatea prestată în baza unui astfel de contract sau raport juridic îndeplineşte condiţiile pentru a fi considerată activitate dependentă, aplicând principiul prevalenţei economicului asupra juridicului,” după cum se stipulează în proiectul de ordonanţă.

Dacă în prezent colectarea retroactivă a veniturilor independente la nivelul celor de natură salarială are loc pe baza prescripţiei legale de cinci ani a controlului fiscal, adică până la nivelul anului 2005 inclusiv, în momentul modificării Codului prin noua ordonanţă, acesta nu ar mai putea fi aplicat retroactiv, susţin sursele citate.

Firmele ar putea să plătească încă 50% pentru contractele de drepturi de autor

Un calcul sumar arată că patronii ar putea plăti în plus aproximativ 50% pentru fiecare angajat remunerat cu drepturi de autor.

„Fiecare firmă va trebui să plătească la stat, în plus, pentru un angajat ce primeşte acum 1.000 de lei pe drepturi de autor, aproape 480 lei. Acum angajatorii plătesc pe drepturi de autor doar 100 de lei la un venit de 1.000 lei, însă odată cu apariţia legii ce vizează lărgirea bazei de impozitare vor fi nevoiţi să plătească la stat circa 580 lei.

Guvernul urmăreşte astfel să elimine toate portiţele legale prin care angajatorii aleg să nu plătească contribuţiile pentru salariile plătite angajaţilor”, au declarat miercuri pentru NewsIn, oficiali.

În acelaşi timp, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, declara marţi că Guvernul „ia în calcul, în acest an, lărgirea bazei de impozitare”, pe lângă măsurile privind combaterea evaziunii fiscale.

În plus, reprezentanţii ANAF au afirmat pentru NewsIn că Fiscul „va demara o serie de controale la trusturile de presă din Capitală pentru a vedea dacă au fost încălcate prevederile Codului Fiscal, în ceea ce priveşte plata drepturilor de autor”.

„În acest moment, există numeroase cazuri unde se încalcă cu bună ştiinţă normele de aplicare ale articolului 46 din Codul Fiscal, ce face referire la veniturile obţinute din activităţi independente. Este foarte posibil ca unele companii să plătească retroactiv, pe o perioadă de până la cinci ani, contribuţiile ce nu au fost vărsate la buget asigurărilor sociale, la care să se adauge şi dobânzile de penalizare”, au explicat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Aceştia au precizat că normele de aplicare ale articolului 46 din Codul Fiscal prevăd la articolul 24 că salariatul nu poate fi plătit şi pe drepturi de autor, în cazul în care există semnat un contract de muncă pe termen nedeterminat semnat între angajat şi angajator.

Articolul 24 prevede că „în situaţia existenţei unei activităţi dependente ca urmare a unei relaţii de angajare, remuneraţia prestărilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuală care intră în sfera sarcinilor de serviciu reprezintă venituri de natură salarială, conform prevederilor menţionate în mod expres în contractul dintre angajat şi angajator, şi se supun impozitării potrivit prevederilor cap. III «Venituri din salarii» al titlului III din Codul Fiscal”.

Sursa: NewsIn