Flash Feed Scroll Reader

Fitch: Calitatea activelor băncilor din România s-a înrăutăţit, pe fondul creşterii economice reduse

A- A A+
Fitch: Calitatea activelor băncilor din România s-a înrăutăţit, pe fondul creşterii economice reduse

Slăbirea continuă a calității activelor în România, Bulgaria și Croația fără o întărire a capitalului băncilor ar putea duce la o revizuire negativă a perspectivelor în sectoarele bancare din aceste ţări, se arată într-un raport realizat de Fitch privind Europa Centrală și de Est.

Atfel, Fitch estimează trenduri negative privind calitatea activelor în majoritatea sectoarelor bancare din Europa Centrală și de Est, chiar și acolo unde a existat o anumită stabilitate sau o îmbunătățire marginală în 2011.

Înrăutățirea calității activelor a fost determinată în România de creșterea economică redusă, riscurile reprezentate de șomaj și de slăbirea monedei locale.

Fitch încadrează România la categoria D, alături de Ungaria, Bulgaria, Slovenia și Croația, indicatorul pentru calitatea sistemului bancar fiind stabilit pe o scală de la A – foarte ridicată la E –  foarte mică. În ce privește indicatorul de viabilitate, bazat pe media ratingurilor pentru sectorul bancar, România a primit bb.

”Perspectivele combinate pentru băncile din Europa Centrală şi de Est (ECE) rămân stabile, dar se deteriorează într-un context al încetinirea creșterii PIB-ului, al înrăutățirii calității activelor și al potențialelor constrângeri privind finanțările. Balanța riscurilor rămâne negativă în Slovacia și Ungaria, iar trenduri negative continuă în Bulgaria România și Croația, deși băncile din aceste piețe își păstrează o anumită flexibilitate pentru a absorbi şocurile. În Bulgaria, România, Ungaria şi Croaţia ratinguri suverane mai mici („BBB-„, în fiecare caz) reflectă în general plafoanele țărilor”, potrivit raportului.

Fitch se așteaptă în regiune ca băncile-mamă să retragă gradual fonduri de acolo unde lichiditățile subsidiarelor permit, iar o creștere  a activelor nu este urmărită. Finanțarea va deveni probabil mai scumpă odată ce băncile mamă vor trece la costurile mai mari de refinanțare, accesul la fonduri din piață va fi limitat, iar competiția pentru depozitele locale va crește. Acestea vor limita creșterea creditelor și va pune presiune pe marje, mai ales în piețele mai dependente de fondurile străine, cum este România, Ungaria și Slovacia.

Agenția de rating estimează că majoritatea marilor jucători din regiune, UniCredit, Raiffeisen Bank International, Erste Group Bank, Intesa Sanpaolo și Société Générale își păstrează în mare parte prezența și vor susține subsidiarele, acolo unde este necesar, în condițiile unei distribuiri mai atente a fondurilor și capitalului.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails