FMI a aprobat eliberarea celei de-a şaptea tranşe de împrumut pentru România, de 900 mil. euro


Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat vineri, cu unanimitate de voturi, eliberarea celei de-a şaptea tranşe din împrumut pentru România, a precizat pentru NewsIn reprezentantul ţării noastre la FMI, Mihai Tănăsescu.

Tranşa va fi eliberată în circa 48 de ore, iar banii se vor duce în visteria Băncii Naţionale a Românei.

România a primit în 2010 patru tranşe de la FMI în valoare de 3,71 miliarde DST (4,25 miliarde euro), acordarea ultimelor două tranşe fiind condiţionată de luarea unor măsuri de austeritate care să permită încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB.

Ţara noastră urmează să mai primească de la FMI în 2011 încă o tranşă, respectiv cea de-a opta, în valoare de 874 milioane DST.

Ultima misiune de evaluare a FMI s-a încheiat la începutul lunii noiembrie, iar la sfârşitul acesteia, şeful misiunii Fondului în România, Jeffrey Franks, declara că s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte cea de-a şasea evaluare a acordului stand-by.

„La nivel de experţi am ajuns la un acord în ceea ce priveşte evaluarea. Rezultatele la zi au fost bune şi am convenit asupra condiţiilor de execuţie de la acest moment înainte. După ce condiţionalităţile vor fi implementate, vom putea să solicităm aprobarea boardului executiv al FMI la mijlocul lunii ianuarie, conform aşteptărilor noastre”, spunea Franks.

Printre condiţiile impuse de FMI pentru eliberarea celei de-a şaptea tranşe s-au numărat adoptarea legii pensiilor, a legii salarizării, a bugetului, precum şi modificarea OUG 50 privind contractele de credit ale populaţiei în sensul neaplicării acesteia la contractele de credit în derulare.

De asemenea, Jeffrey Franks preciza că obiectivul-cheie al viitorului Acord încheiat cu România va fi consolidarea stabilizării economice, dar vor fi avute în vedere şi reformele structurale care vor genera în viitor o creştere economică mai mare.

România a agreat în 2009 cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii internaţionale un pachet de asistenţă financiară pe doi ani de aproape 20 miliarde euro. Până în momentul de faţă, România a primit 11,27 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional, la care se va adăuga noua tranşă de 900 milioane de euro, respectiv 3,7 miliarde euro de la Comisia Europeană şi alte 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Sursa: NewsIn