FMI estimează că economia României ar putea scădea cu 0,5% în 2010


Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit prognoza de creştere economică pentru România de la 1,3% la 0% sau chiar la un număr negativ, de -0,5%, dar se aşteaptă la reluarea creşterii economiei până la sfârşitul anului, a declarat, luni, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

„Guvernul şi-a asumat angajamentul de a reduce deficitul fiscal la 6,8% din PIB în 2010, iar dacă nu ar lua măsurile anunţate, deficitul ar creşte la 9,1% din PIB în acest an şi ar deveni nesustenabil”, a precizat Franks.

El a adăugat că „dincolo de scăderea produsului intern brut, România are probleme cu colectarea impozitelor şi taxelor şi, deşi cheltuielile din trimestrul I au fost sub ţinta convenită, a fost clar că presiunile ar fi crescut până la sfârşitul anului”.

Franks a adăugatcă Guvernul a anunţat un plan ambiţios şi dur de reducere drastică a cheltuielilor curente. „Nu am impus noi această variantă. A fost propusă de guvern, dar are sprijinul nostru”, a precizat şeful misiunii FMI în România.

El a mai spus că FMI a agreat împreună cu Uniunea Europeană (UE) să susţină o creştere a deficitului bugetar de la 5,9% la 6,8% din PIB. „Eforturile noastre sunt îndreptate către ajustarea economiei, pentru a nu ne confrunta cu o criză în formă de W. Se pare că spre sfârşitul anului situaţia economică se va îmbunătăţi”, a mai spus Franks.

Sursa: NewsIn