FNGCIMM a acordat 30.500 de garanţii pentru cele două programe „Prima Casă”, de 1,25 miliarde euro


Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat până în prezent 30.500 de garanţii pentru cele două programe „Prima Casă”, în valoare totală de 1,255 miliarde euro, a declarat joi preşedintele fondului, Aurel Şaramet.

„Pentru ambele programe „Prima Casă” au fost acordate 30.500 de garanţii, iar valoarea medie a garanţiilor acordate în cele două programe este de 41.000 de euro. Cam 80-83% din credite sunt garantate, ceea ce înseamnă că valoarea împrumuturilor este, probabil, de circa 1,7 miliarde euro”, a menţionat Şaramet.

Preşedintele FNGCIMM a mai spus că Ministerul Finanţelor nu a fost de acord cu propunerea băncilor privind modificarea programului Prima Casă, respectiv creşterea plafonului de garantare pentru ca valoarea creditelor să crească.

„Bancherii doreau o creştere a plafoanelor de garantare cu 10-15%, astfel încât creditele să poată fi date până la 100.000-120.000 euro. Răspunsul negativ a plecat de la ideea că puterea de cumpărare a cetăţeanului este aceeaşi, poate chiar mai rea. Criteriile de eligibilitate la bănci nu s-au schimbat, iar propunerea era în necorelare cu realitatea economică a cumpărătorului”, a mai spus Şaramet.

Acesta a adăugat că băncile au propus, de asemenea, cedarea gajului pus pe locuinţă după primii 15 ani.

„După cum ştiţi, hotărârea de Guvern privind Prima Casă face precizarea că băncile care s-au înscris în program trebuie să respecte un anume plafon. În convenţiile noastre scrie că pe toată perioada creditului, condiţiile nu se vor modifica. (…) Statisticile arată că riscurile cele mai mari în ce priveşte creditele imobiliare se manifestă în primii 7-8 ani. După 15 ani nu există niciun risc. Cu alte cuvinte vroiau cât e ploaie, să garanteze statul”, a mai spus Şaramet.

Preşedintele FNGCIMM a precizat că prin programul „Prima Casă”, demarat la jumătatea anului 2009, au fost executate numai cinci garanţii până în prezent.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a apreciat că nevoia de case în România este de aproximativ 1 milion de unităţi.

Sursa: NewsIn

Foto: www.emaramures.ro