Fondul Proprietatea va ataca în justiţie decizia Romgaz de a dona 400 mil. lei la bugetul de stat


Franklin Templeton Investment Management Limited, administratorul unic al Fondului Proprietatea, anunţă miercuri că Fondul va ataca în justiţie decizia Romgaz de a dona 400 milioane de lei la bugetul de stat, iar conducerii Romgaz i se solicită să nu aprobe transferul de fonduri.

„În opinia Fondului, această decizie va avea consecinţe grave asupra profitului Romgaz, asupra acţionarilor, regulilor de guvernanţă corporativă şi percepţiei investitorilor străini despre piaţa de capital din România”, potrivit unui comunicat emis miercuri de Fond.

În urma Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz din 30 noiembrie, Ministerul Economiei, principalul acţionar al companiei cu 85% din acţiuni, a votat în favoarea donaţiei de 400 de milioane de lei către bugetul statului. În calitate de acţionar minoritar cu 15% din acţiuni, Fondul a votat împotriva acestei rezoluţii, exprimându-şi deja de câteva săptămâni temerile privind consecinţele unei astfel de măsuri.

„Înţelegem nevoia statului român de a-şi finanţa deficitul bugetar, dar astfel de decizii trebuie luate doar într-o perspectivă pe termen lung. Cum donaţia a fost deja susţinută de Ministerul Economiei, anticipăm efecte negative asupra mediului românesc de investiţii şi considerăm că poate fi afectat chiar ratingul de ţară al României. Credem că o asemenea decizie arbitrară şi nedreaptă în numele unei companii de stat va fi în detrimentul Romgaz, al acţionarilor minoritari dar şi al mediului de afaceri din România. Capacitatea guvernului de a impune astfel de decizii asupra unor companii va trimite un mesaj îngrijorător investitorilor internaţionali şi va afecta reputaţia pieţei de capital din România”, a declarat preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius.

Reprezentanţii Fondului Proprietatea mai spun că, în ciuda faptului că a propus guvernului român şi conducerii Romgaz o soluţie alternativă sub forma unui dividend special care ar fi permis un tratament corect şi egal pentru toţi acţionarii, Fondul se vede nevoit să înceapă o acţiune în justiţie pentru a-şi proteja acţionarii, solicitând anularea aceastei donaţii.

„Astfel, Fondul Proprietatea recomandă ferm conducerii Romgaz să nu aprobe transferul sumei la bugetul de stat întrucât printr-o astfel de măsură ar putea deveni răspunzătoare personal pentru această acţiune împotriva intereselor companiei şi ale acţionarilor minoritari”, se mai arată în comunicat.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton a câştigat, în iulie 2009, mandatul în valoare de 3,4 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectată dintre şapte companii globale de management al activelor. Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager al investiţiilor şi unic administrator al Fondului pe 29 septembrie 2010. Începând cu 27 septembrie 2010, după numirea oficială, Franklin Templeton a demarat plata dividendelor distribuite pentru anii 2008 şi 2009 către toţi acţionarii înregistraţi şi se concentrează pe listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti la începutul anului 2011.

Franklin Templeton şi-a stabilit recent un birou în Bucureşti, cu o echipă de 23 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei 35 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

Franklin Templeton Investment Management Limited este o filială a Franklin Resources, Inc. [NYSE:BEN], o organizaţie globală de management al investiţiilor ce operează sub denumirea Franklin Templeton Investments. Franklin Templeton Investments furnizează soluţii globale şi locale de management al investiţiilor administrate de echipele de investiţii Franklin, Templeton, Mutual Series, Fiduciary Trust, Darby şi Bissett. Compania situată în San Mateo, California are mai mult de 60 de ani de experienţă în investiţii şi administrează active în valoare de peste 644 miliarde dolari, conform datelor disponibile la data de 30 septembrie 2010.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.sfin.ro