Fondurile de investiţii ale Bank Gutmann aveau în România plasamente de 9 mil. de euro în T1


Fondurile de investiţii ale Bank Gutmann aveau la finalul primului trimestru plasamente în România de 9 milioane de euro, în special în titluri de stat, bonduri corporatiste şi acţiuni din domeniul energiei, au declarat pentru NewsIn reprezentanţii băncii.

„Fondurile noastre de investiţii au în portofoliu instrumente financiare din România de circa 9 milioane de euro, în special în titluri de stat, bonduri corporatiste şi acţiuni din domeniul energiei. Suma este foarte mică pentru noi, dar reflectă din păcate lipsa de lichiditate a pieţei româneşti. În plus, nu facem investiţii directe pentru clienţii noştri în lipsa conturilor globale, aşa cum sunt folosite la nivel internaţional”, a explicat Ilinca Von Derenthall, director pentru România, partener şi membru al Comitetului Executiv al Bank Gutmann, responsabilă pentru Divizia Internaţională de Private Banking.

Banca austriacă Gutmann, specializată în activităţi de private banking şi wealth management, a început operaţiunile în România în luna aprilie 2010. După primul an de activitate, banca a ajuns la aproximativ 50 de clienţi şi active de aproape 50 milioane de euro.

Reprezentantul Bank Gutmann susţine că randamentele obţinute pe piaţa din România sunt satisfăcătoare, însă pentru moment banca nu intenţionează să-şi mărească considerabil expunerea pe piaţa românească.

Ilinca Von Derenthall susţine că în prezent banca nu are niciun client instituţional din România. „Ne-am bucura să avem clienţi instituţionali din România, mai ales în măsura în care legislaţia permite fondurilor de pensii private şi investiţii în valori mobiliare internaţionale”. Oficialii băncii au declarat că se află în discuţii cu câteva fonduri de pensii pentru administrarea investiţiilor.

În ceea ce piveşte clienţii din România, reprezentantul Bank Gutmann susţine că aceştia au un apetit de risc moderat, preferând să plaseze banii pe pieţele externe.

„Clienţii români au în general un apetit de risc moderat spre mediu, acceptând în portofolii un mix de instrumente internaţionale, atât acţiuni cât şi bonduri. Divesificarea pe industrii şi ţări se face în funcţie de preferinţele investiţionale ale clientului, la fel şi stabilirea valutei de referinţă, care este în general euro şi mai rar dolarul american. În portofoliile cu apetit de risc mai crescut se regăsesc şi investiţii în instrumente alternative (metale, mărfuri, fonduri de real estate)”, a spus Ilinca Von Derenthall.

Pe de altă parte, clientul din România are un orizont de timp investiţional mai mic decât cel din Austria.

„O diferenţă faţă de un client austriac, de exemplu, este durata mai scurtă de timp pe care o discutăm ca orizont de investiţie; vorbim în medie de 5 ani, rareori de 10 ani. Aceast orizont de timp influenţează atât selecţia instrumentelor cât şi rentabilităţile pe care le putem oferi”, a mai declarat Ilinca Von Derenthall.

Sursa: NewsIn