Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Fostul premier al Moldovei preia proiectul Silicon Valley de Cluj

A- A A+
Fostul premier al Moldovei preia proiectul Silicon Valley de Cluj

Intenţia ministrului delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, de a realiza în judeţ un mini oraşel IT, în genul Silicon Valley din America, devine un plan de afaceri pentru fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza.

Omul de afaceri, care a deţinut şi funcţia de director general adjunct în cadrul Rompetrol, vrea să implementeze conceptul Silicon Valley la Cluj, într-o abordare “pe întelesul companiilor mari”. Practic, proiectul vizează amenajarea de spaţii ample, de peste 2.000 mp, destinate companiilor de IT care cu greu reuşesc să găsească pe piaţă suprafeţe mari de închiriat, pentru a-şi desfăşura unitar activitatea.

Sturza regândeşte astfel investiţia anunţată în primăvara acestui an, a cărei valoare se ridică la 28 milioane de euro, în parcul tehnologic Liberty din Cluj-Napoca, dezvoltat prin intermediul firmei Fribourg Development. În primă etapă, omul de afaceri declara că Liberty Center, amplasat pe terenul fostei fabrici Libertatea, va cuprinde spaţii pentru birouri, săli de conferinţă, cafenea şi alte facilităţi. În urma, unui concurs pentru proiectarea parcului industrial a fost aleasă compania britanică de arhitectură Chapman Taylor, care în portofoliu are lucrări la mallurile autohtone.

Franciză din SUA, pentru orăşelul IT clujean

Mai mult, investitorul va trimite o echipă la Silicon Valley-ul american pentru a prospecta piaţa şi pentru a putea oferi la Cluj toate condiţiile de care au nevoie firmele de IT internaţionale. Ba chiar, dezvoltatorul ia în calcul şi varianta de a prelua o franciză în domeniu.

„Noi nu tratăm proiectul de la Cluj-Napoca ca un proiect imobiliar, ci ca un business separat, de facilităţi pentru companiile din IT, din cercetare şi excelenţă, care se dezvoltă foarte dinamic în acest oraş. Vrem să vedem care este experienţa companiilor din Silicon Valley, care livrează şi alte servicii, precum cele juridice, de lobby sau private-equity. Avem un trade-mission (n.r. – călătorie de afaceri în urma căreia sunt explorate oportunităţile de afaceri) la începutul acestei toamne la o firmă din Silicon Valley”, a explicat Ion Sturza într-un interviu publicat de Economica.Net.

Până acum antreprenorul a derulat negocieri cu câteva societăţi din sectorul IT, însă nu a fost încheiat niciun contract pentru ocuparea parcului tehnologic Liberty.

Related Posts with Thumbnails