Gabriel Biriş: Cota unică trebuie menţinută, însă trebuie aplicată fără excepţii


Introducerea unui sistem progresiv de impozitare ar crea discriminări şi ar spori evaziunea fiscală, pe când menţinerea cotei unice ar promova clasa medie, odată eliminate categoriile exceptate la plată, a declarat marţi pentru NewsIn Gabriel Biriş, partener al casei de avocatură Biriş Goran.

Avocatul susţine că nici un guvern nu a făcut nimic până în prezent pentru lărgirea bazei de impozitare. De-a lungul timpului, chiar şi după introducerea cotei unice, s-au creat excepţii la plată pentru tranzacţii speculative, fiind astfel avantajată pătura bogată a populaţiei, în defavoarea celor cu venituri salariale. Iar o posibilă re-introducere a impozitului progresiv nu ar crea decât noi posibilităţi de eludare a legii.

„În nici un sistem cu cote progresive ele nu sunt plătite de bogaţi, ci marchează acordarea de deductibilităţi şi excepţii pentru cei care sunt capabili să facă lobby”, a declarat Biriş, marţi, pentru NewsIn.

„Oamenii bogaţi sunt bogaţi din câştiguri de capital, nu din salarii,” a mai spus Biriş, explicând că de la introducerea cotei unice şi până în prezent, au fost acordate o mulţime de excepţii de la impozitare, de exemplu, pentru speculaţii imobiliare sau câştiguri de capital.

Biriş susţine că prin supra-impozitarea muncii şi sub-impozitarea capitalului, guvernele anterioare au împiedicat dezvoltarea clasei medii.

„În nici o guvernare responsabilă clasa medie nu e supra-impozitată”, a spus el.

În acelaşi timp, introducerea unui sistem de impozitare după model suedez nu poate funcţiona în România, întrucât contribuabilii vor face tot posibilul să intre în clase de impozitare inferioare şi să eludeze fiscul, conform experienţei trecute.

„Ca să faci un sistem ca în Suedia îţi trebuie sute de ani de liberalism. La noi, când legea este atât de puţin respectată, îţi bazezi încasările pe colectare prin impunere voluntară. Or, ar trebui să existe un nivel de încredere pentru a convinge oamenii să plătească”, a adăugat avocatul.

Una din metodele de creştere a colectării la buget ar fi lărgirea bazei de impozitare. Economia subterană atinge 30% din PIB, iar scoaterea din economia gri a unei treimi din evazionişti ar aduce bugetului un plus necesar de 9 procente, explică Biriş.

Pe piaţa tutunului, evaziunea atinge aproximativ 36% din total, conform studiilor efectuate de companii specializate. Iar introducerea unor cote progresive ar creşte nivelul contrabandei, susţine Biriş.

„Dacă pe o piaţă ultra-reglementată cum este cea a tutunului contrabanda sare de 30%, ce te faci cu celelalte pieţe? Soluţia creşterii colectării la buget: o mai bună administrare”, a mai spus Biriş.

Luni, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat pentru un cotidian financiar că guvernul urmăreşte introducerea cotei progresive de impozitare începând cu anul 2011, fără a oferi detalii. Biriş susţine că sunt şanse mari ca guvernul să introducă această măsură, întrucât ea a mai fost supusă dezbaterii publice şi anterior.

În acelaşi timp, prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan susţine că introducerea impozitului progresiv ar fi o măsură pripită ce va afecta investiţiile, arătând în schimb că este necesară o regândire a sistemului fiscal în ansamblul său.

La rândul său, fostul ministru de Finanţe, Varujan Vosganian, a declarat marţi pentru Antena 3 că renunţarea la cota unică e o mare greşeală, în condiţiile în care ţările vecine nu numai că au păstrat acest sistem, dar au şi redus nivelul general al contribuţiilor, în criză.

Specialiştii Agenţiei Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vor analiza, în perioada 14-28 iulie, măsuri în vederea îmbunătăţirii colectării împreună cu experţii FMI şi vor discuta despre rezultatul implementării soluţiilor propuse de Fond în cadrul ultimei evaluări. La cererea ANAF, o misiune de asistenţă tehnică din partea departamentului Fiscal al FMI va oferi consiliere reprezentanţilor ANAF în legătură cu îmbunătăţirea colectării. Echipa, condusă de Thomas Martin Story, va revizui statutul recomandărilor făcute de o echipă similară anul trecut, şi va consilia ANAF asupra modurilor optime de utilizare a tehnologiei informaţiei.

Sursa: NewsIn