Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Gheţea (ARB): Pe 4 octombrie vom discuta cu reprezentanţii BNR despre noul regulament de creditare

A- A A+
Gheţea (ARB): Pe 4 octombrie vom discuta cu reprezentanţii BNR despre noul regulament de creditare

Reprezentanţii comunităţii bancare din România vor discuta pe 4 octombrie cu oficialii BNR propunerile pe care aceştia le au cu privire la noul regulament de restricţionare a creditării în valută, a declarat joi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

„Pe patru octombrie ne vom întâlni cu domnul prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi cu echipa dânsului. Atunci sper că vom discuta punct cu punct ceea ce am propus noi şi ceea ce dânşii sunt dispuşi să accepte (cu privire la noul regulament de creditare – n.r.)”, a spus Gheţea.

El a lăsat să se înţeleagă că, pe lista de observaţii a reprezentanţilor ARB, s-ar afla şi perioada pentru care poate fi acordat un credit de consum.

„Este nevoie de o abordare prudenţială a acestui aspect. Personal fac acest lucru de şapte ani şi spun că nu trebuie să lăsăm românii să se împrumute în alte valute decât în cea în care câştigă. Este clar că acest regulament nu va afecta creditul Prima Casă. În ceea ce priveşte creditul de consum, opiniile băncilor sunt diverse plecând de la propunerea de majorare a termenului de cinci ani către şapte sau 10 ani”, a declarat Gheţea.

Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar solicitanţii trebuie să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului.

De asemenea, proiectului BNR prevede ca pentru finanţările imobiliare în euro, solicitanţii vor avea nevoie de un avans de cel puţin 30%, de 15% în cazul creditelor imobiliare în lei şi de 40% în cazul finanţărilor în alte monede străine.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails