Grecia consideră South Stream un atu pentru securitatea energetică a Europei


Proiectul South Stream, care vizează să transporte gaz rusesc în Europa ocolind Ucraina, va contribui la consolidarea securităţii energetice a Europei, a declarat luni un secretar de stat în Ministerul elen al Mediului, Energiei şi Schimbărilor climatice, informează RIA Novosti.

„Această conductă permite diversificarea rutelor de transport al gazului natural, ceea ce este necesar pentru a veni în întâmpinarea nevoilor în creştere ale Europei. Nu încape îndoială că punerea sa în funcţiune va consolida securitatea livrărilor de gaz”, a afirmat Yannis Maniatis.

Oficialul elen a spus că Rusia este în măsură să garanteze securitatea energetică a Europei, arătând că pierderea exporturilor de gaz libian către Italia a fost imediat compensată de creşterea exporturilor ruse. „Aceasta a confirmat încă o dată fiabilitatea pe termen lung a Rusiei atât ca partener, cât şi în calitate de garant esenţial al securităţii energetice a Europei”, a adăugat Maniatis la inaugurarea Conferinţei mediteraneene pentru petrol şi gaz. Această încredere de care se bucură Rusia va fi întărită în viitor o dată cu lansarea conductelor South Stream şi Burgas-Alexandroupolis, a subliniat secretarul de stat. În plus, potrivit oficialului grec, South Stream, care va trece pe teritoriul elen, va ajuta această ţară să-şi consolideze poziţiile strategice.

Participanţii la conferinţa de la Atena examinează rolul energetic al Greciei, pornind de la proiectele de gazoducte ce îi vizează teritoriul.

Grecia participă, alături de Rusia şi Bulgaria, la proiectul de gazoduct Burgas-Alexandroupolis, care ţinteşte să ocolească pe sub Marea Neagră strâmtorile turceşti supraaglomerate. Viitorul proiectului române totuşi incert, din cauza poziţiei Bulgariei, care nu a decis încă dacă are nevoie de acest gazoduct. Pe de altă parte, Grecia s-a alăturat şi proiectului South Stream care ţinteşte să transporte gaz rusesc către sudul şi sud-estul Europei.

Rusia a anunţat recent că ar dori ca Uniunea Europeană să acorde South Stream statutul de proiect prioritar, dar deocamdată Bruxelles-ul a respins această solicitare.

Proiectul South Stream este finanţat pe bază de paritate de gigantul rus Gazprom şi compania italiană Eni. Până la sfârşitul anului, vor intra în afacere şi grupul francez EDF şi german Wintershall, cu participaţii de 10% şi respectiv 15%, graţie reducerii participaţiei italiene.

Conducta va cuprinde două ramificaţii şi va avea o capacitate totală de 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Un prim tronson ar urma să intre în funcţiune în 2015.

Sursa: NewsIn