Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Guvernul a adoptat normele metodologice pentru implementarea cardului Kogălniceanu

A- A A+
Guvernul a adoptat normele metodologice pentru implementarea cardului Kogălniceanu

Executivul a aprobat, în cadrul şedinţei de miercuri, normele de aplicare ale Legii prin care întreprinderile mici şi mijlocii primesc din partea statului facilităţi şi garanţii în vederea creditării.

Guvernul a adoptat, miercurea trecută, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care întreprinderile mici şi mijlocii vor putea utiliza aşa-numitul card Kogălniceanu prin care vor putea beneficia de subvenţionarea parţială de către stat a dobânzilor la credite şi garantarea împrumuturilor de la bănci.

Astfel, un IMM va putea beneficia de o subvenţionare a maximum 70% din rata dobânzii aferente creditului, însă dobânda subvenţionată nu va putea fi mai mare de 6,5% pe an. În al doilea rând, statul va oferi o garanţie de maximum 80% din valoarea creditului, dar garanţia nu poate depăşi 100.000 lei. Pentru perioada care a mai rămas din 2011, fondul pentru subvenţionarea dobânzii este de 24.000.000 lei, iar pentru garantarea creditelor acordate de bănci IMM-urilor fondul alocat este de 400.000.000 lei.

Programul de subvenţionare a dobânzilor la credite pentru IMM-uri şi de garantare a creditării se va derula prin intermediul unei aplicaţii electronice de pe site-ul Agenţiei pentru IMM-uri, accesarea programului urmând să înceapă peste o lună.

Nu toate IMM-uril sunt eligibile pentru acest program, neputând fi selectate cele care se ocupă de intermedieri financiare, tranzacţii imobiliare, asigurări, armament, alcool, tutun şi activităţi interzise la finanţare ca ajutor de minimis, cum ar fi agricultura primară, distribuirea produselor agricole, pescuit. Totodată, candidaţii trebuie să îndeplinească o serie amplă de condiţii: societatea comercială să aibă minimum doi ani de funcţionare, să nu fie în procedură de insolvenţă, să prezinte garanţii colaterale, să nu fie în dificultate conform normelor europene, să nu fie emisă o decizie de recuperare a ajutorului de stat, să nu se afle în litigiu cu Ministerul de Finanţe sau cu Ministerul Economiei şi nici cu instituţia de unde doreşte să ia un credit, să nu figureze cu credite restante sau cu incidente majore cu cecuri.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails