Guvernul a aprobat OUG privind sprijinul acordat tinerilor întreprinzători


Tinerii care îşi vor începe o primă afacere vor primi până la 10.000 de euro din partea statului pentru a asigura finanţarea afacerii şi vor beneficia de garanţii guvernamentale pentru contactarea de credite.

„Guvernul va sprijini înfiinţarea şi dezvoltarea a cel puţin 1100 de firme înfiinţate de către tineri cu o alocaţie bugetară corespiunzptoare. Agenţia pentru IMM-uri acordă alocaţii financiare reprezentând cel mult 50% din valoarea proiectului de investiţii, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Acest sprijin nu înseamnă că un tânăr va primi bani cash cu care poate face ce vrea. Dacă proiectul va fi selectat, banii vor fi trimişi într-un cont din care vor putea fi plătite cheltuieli precum achiziţionarea de echipamente sau plata salariilor”, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finele şedinţei de Guvern de miercuri.

De asemenea, ordonanţa prevede garantarea creditelor bancare contractate de către tinerii întreprinzători, aceştia putând beneficia de credite bancare cu cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 de euro. În plus, statul nu va mai cere plata asigurărilor sociale datorate de angajator pentru patru salariaţi. De aceste facilităţi nu vor beneficia cei care îşi deschid firmele în domenii precum intemedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, organizare de jocuri de noroc şi pariuri, producţie şi comercializare de  tutun, alcool, muniţii, armament, plante şi substanţe aflate sub control naţional sau domeniile excluse de UE pentru ajutor de stat.

„Tânărul întreprinzător trebuie să angajeze cel puţin doi salariaţi şi să reinvestească cel puţin 50% din profitul realizat în anul precedent. Dacă beneficiezi de sprijin din partea statului, atunci şi tu trebuie să întorci o parte din acest sprijin prin reinvestirea a 50% din profit. Facilităţile nu se mai acordă din momentul în care cifra de afaceri pe anul precedent a depăşit echivalentul în lei a 500.000 de euro”, a mai precizat Boc.

Pentru a deveni beneficiari ai noii ordonanţe, persoanele interesate trebuie să nu aibă mai mult de 35 de ani, să nu fi fost acţionari sau asociaţi la vreo firmă şi să obţină punctajul minim necesar pentru ca proiectul lor de afaceri să devină eligibil. Aceste criterii au fost adoptate deja printr-o hotărâre de Guvern separată. Boc a adăugat că proiectele care vor fi depuse vor fi evaluate în mod transparent astfel încât cei care le depun vor putea să se autoevalueze înainte de anunţul oficial.

Sursa: NewsIn

Foto: http://theologhia.wordpress.com