Guvernul a modificat, prin OUG, Codul Fiscal, şi a inclus unele facilităţi pentru mediul de afaceri


Guvernul a aprobat marţi seară Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, ministrul de finanţe Gheorghe Ialomiţianu anunţând că principalele modificări vizează acordarea unor facilităţi fiscale mediului de afaceri.

În opinia sa, măsurile luate de Guvern vor ajuta mediul de afaceri, dar sunt şi măsuri de combatere a evaziunii fiscale. Printre modificările aduse se numără cea privind facilităţile acordate firmelor care au ca obiect de activitate transportul de persoane.

„O modificare solicitată de mediul de afaceri se referă la deductibilitatea în proporţie de 50% a cheltuielilor privind combustibilul, pentru vehiculele rutiere destinate transporului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii direct productive, la calculul impozitului pe profit şi impozitului pe venit. Tot cu 50% se reduce TVA-ul aferent achiziţiilor acestor autoturisme”, a arătat Ialomiţianu.

„Adică cine cumpără un autoturism – mă refer aici la persoanele juridice – destinat pentru conducere, de la 1 ianuarie beneficiază de deductibilitate de 50% a consumului de combustibil, iar la achiziţionare beneficiază de 50% la deductibilitate privind TVA-ul. (…) Aceste mijloace de transport sunt utilizate atât în scopul activităţilor din firme, cât şi în scop personal şi devine o cheltuială plafonată”, a explicat ministrul de FInanţe.

Impactul calculat de MFP este de 282 milioane de lei, din impozitul pe profit, „bani care rămân la societăţile comerciale”.

Pe de altă parte, t ot prin OUG a fost aprobată introducerea de reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplică Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), astfel:

–     neimpozitarea sumelor nete înregistrate la începutul anului 2012 rezultate din constituirea şi eliberarea provizioanelor ca urmare a aplicării IFRS atât timp cât acestea sunt menţinute în contul de rezerve;

–     acordarea deducerii provizioanelor IFRS şi a provizioanelor suplimentare datorate filtrelor prudenţiale aplicate de BNR;

–     asigurarea neutralităţii fiscale pentru diferenţele rezultate din aplicarea tratamentului contabil actual şi tratamentul prevăzut de IFRS pentru diferitele elemente de venituri şi cheltuieli specifice domeniului bancar.

„Am convenit cu Banca Naţională şi cu celelalte bănci să nu impozităm veniturile care rezultă în urma aplicării standardelor internaţionale de contabilitate, cu condiţia ca aceste venituri să rămână în bilanţul băncilor, ca sursă de capitalizare. (…) BNR a spus că, din prudenţă, ar fi bine ca această diferenţă de venituri să rămână în contabilitate, în privat, iar atâtat timp cât ele sunt surse de finanţare pentru bănci să nu fie impozitate”, a explicat Ialomiţianu.

Printre alte modificări aduse Codului Fiscal, se numără şi  instituirea unui sistem privind declararea veniturilor de către persoanele fizice care vor închiria camere în scop turistic, în principal camerele care fac parte din locuinţa personală. “Cei care deţin până la cinci camere şi le închiriază în scop turistic nu trebuie să devină persoane fizice autorizate. Printr-o simplă declaraţie la organele fiscale, declară câte camere închiriază şi pentru ce perioadă, iar impozitarea este pe baza normei de venit; nu trebuie să ţină contabilitate”, a explicat ministrul Ialomiţianu.

De asemenea, pentru persoanele care obţin venituri din arendarea bunurilor agricole, terenuri şi utilaje agricole, se aplică sistemul impozitării stopajului la sursă.

O altă modificare constă în preluarea contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate la ANAF pentru persoanele fizice autorizate şi cei care obţin venituri independente.

De asemenea, s-a stabilit ca persoanele fizice sau persoane juridice care realizează o cifră de afaceri sub 35.000 de euro şi sunt plătitoare de TVA, să aibă posibilitatea să solicite anularea obligaţiei de a mai fi plătitori de TVA.

O altă măsură în domeniul TVA, însă în scopul combaterii evaziunii fiscale, vizează introducerea unui sistem privind obţinerea calităţii de plătitor de TVA şi a menţinerii calităţii plătitorului de TVA. “Persoanele care săvârşesc fapte de evaziune fiscală – nu depun declaraţii, se sustrag de la declarare, în urma controalelor constatăm că au introdus facturi fictive – aceste persoane nu mai pot continua ca plătitori de TVA, se va anula dreptul de plătitor de TVA. Sunt foarte multe firme fantomă şi trebuie să curăţăm sistemul de firme care încalcă legea”, a argumentat ministrul Ialomiţianu.

Sursa: NewsIn