Guvernul intenţionează să stimuleze creditarea pentru mediul privat


Spread the love

Primul-ministru Emil Boc a anunţat că Executivul intenţionează să modifice schemele de ajutor de stat şi ajutor minimis, precum şi modul de acodare a garanţiilor guvernamentale în vederea unui acces mai facil al mediului privat la creditare.

La prima şedinţă a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, premierul Boc le-a prezentat partenerilor sociali strategia de dezvoltare socio-economică pentru anul 2012, din perspectiva modului în care va fi construită proiecţia bugetară pe anul viitor. Primul-ministru a dat asigurări reprezentanţilor sindicatelor şi patronatele că alocaţiile bugetare pentru investiţii vor rămâne consistente şi în anul 2012, astfel încât să fie stimulate revirimentul mediului de afaceri şi crearea de locuri de muncă. În acest sens, Boc a precizat că obiectivele pentru investiţii vor fi prezentate pentru prima dată în mod detaliat în Legea bugetului, nu doar suma globală.

Patronatele i-au solicitat şefului Guvernului să vină cu soluţii la problema accesului la credite pentru companii. „Primul-ministru a precizat că la nivelul Guvernului se regândesc schemele de ajutor de stat, ajutor de minimis şi de acordare a garanţiilor guvernamentale, pentru 2012, astfel încât să îmbunătăţească accesul mediului privat la creditare, inclusiv pentru IMM-uri. De asemenea, la nivelul Guvernului se caută soluţii pentru simplificarea mecanismelor de plată”, se arată într-un comunicat de presă dat marţi publicităţii de către biroul de presă de la Palatul Victoria.

Din partea sindicatelor, problema ridicată a fost cea a politicii fiscale a statului român. „Primul-ministru a arătat că este deschis analizării politicii fiscale în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, însă a precizat că rămâne adeptul unei politici care să menţină stabilitatea macroeconomică”, se arată în acelaşi comunicat.

Ministrul Muncii le-a prezentat partenerilor sociali şi o propunere de regulament de organizare a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, regulament ce urmează să fie validat şi de către reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor.

Guvernul a înfiinţat recent Consiliul Tripartit pentru Dialog Social, a cărui constituire este prevăzută în Legea dialogului social, Consiliul fiind un organism consultativ care va reuni în acelaşi cadru partenerii sociali la nivel naţional.

Sursa: NewsIn