Guvernul pune sub semnul întrebării contractul de privatizare al Mechel Câmpia-Turzii


Spread the love

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, s-a întâlnit în orașul Câmpia Turzii cu reprezentanți ai administrației publice, ai patronatelor și ai sindicatelor, pentru a analiza situația creată în urma concedierilor masive anunțate de combinatul siderurgic Mechel.

Până acum, de la începutul anului, au fost concediate peste 700 de persoane și urmează să mai fie concediate încă 800. Este vorba de cea mai mare disponibilizare colectivă din Transilvania de după închiderea fabricii de telefoane mobile a companiei Nokia. Liviu Pop a declarat că va cere desecretizarea și analizarea contractului de privatizare al Mechel, pentru că are informații că patronii ruși nu și-ar fi respectat obligațiile de investiții, în retehnologizare și protecția mediului, asumate la ștergerea datoriilor istorice ale combinatului, în anul 2003.

Ministrul delegat pentru Dialog Social se va întâlni și cu ambasadorul Federației Ruse în România, căruia îi va cere să intermedieze negocieri între autoritățile române și conducerea Mechel. Combinatul siderurgic a fost privatizat în anul 2003. În momentul privatizării, avea 5.500 de angajați. După concedierile anunțate de conducerea Mechel, unitatea economică ar mai urma să rămână doar cu 238 de angajați, potrivit ClujToday

Ministrul delegat pentru Dialog Social a afirmat că situaţia de la Câmpia Turzii este „un decont al privatizărilor din 1990”.

„Trebuie să facem ordine în aceste privatizări, astfel încât să câştige cetăţenii şi statul român şi să nu asistăm la externalizarea profitului şi vânzarea României pe bucăţi. În ceea ce priveşte exportul de fier vechi în zona non-euro va trebui să facem o analiză în Guvern şi să trecem la o taxare suplimentară. E o măsură de protecţie a defrişărilor în zona marilor coloşi industriali”, a susţinut Liviu Pop, citat de Mediafax.