Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Guvernul reglementează prin OUG managementul privat în companiile de stat

A- A A+
Guvernul reglementează prin OUG managementul privat în companiile de stat

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat miercuri adoptarea în Guvern a unei ordonanţe de urgenţă prin care companiile de stat cu o cifră de afaceri de peste un miliard de lei la nivelul anului 2010 şi peste o mie de angajaţi vor începe selectarea managerilor privaţi.

„Proiectul de OUG privind guvernanţa corporatistă în instituţiile publice introduce o serie de principii OECD în administrarea companiilor de stat, societăţilor naţionale cu capital de stat şi regiilor autonome. Potrivit acestui proiect de lege, se va trece către o guvernanţă de tip corporatist cu manager privat în practic toate societăţile cu capital de stat supuse aplicării proiectului de OUG”, a explicat Predoiu, precizând că este vorba despre respectarea angajamentelor asumate de România cu FMI.

Ministrul a precizat că, potrivit proiectului de OUG, vor fi declanşate proceduri de selecţie a managerilor privaţi la societăţile comerciale cu capital de stat, companiile de stat şi regiile autonome care au o cifră de afaceri de peste un miliard de lei la nivelul anului 2010 şi peste o mie de angajaţi.

„În maximum o lună de la intrarea în vigoare a OUG, AGA va decide iniţierea unei proceduri de selecţie internaţională a administratorilor, executivi şi neexecutivi. După convocarea AGA, se va face publicitatea anunţului de selecţie şi se va intra în procedura de selectare a acestor manageri. După selecţia managerilor în aceste companii supuse aplicării ordonanţei, se va convoca din nou o hotărâre a AGA pentru desemnarea lor în urma încheierii contractelor de management”, a spus Predoiu.

El a adăugat că întreaga procedură poate dura între 3 şi 5 luni.

Ministrul a fost întrebat despre remuneraţia unui manager privat. „Aceste sume rămân subiectul negocierii între compania respectivă şi managerul selectat. Nu există în lege inclusă o astfel de valoare, deci rămâne la latitudinea celor care negociază aceste contracte”, a spus ministrul Justiţiei.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails