Guvernul va continua doar lucrările la investiţiile „majore”, pentru restul o soluţie este vânzarea


Reprezentanţii Guvernului au decis joi continuarea lucrărilor la doar 10-15 proiecte de investiţii cu impact economic major la nivel naţional, urmând ca celelalte să fie vândute, realizate în parteneriat public-privat sau tranferate unor instituţii care le vor finaliza cu bani din bugetele proprii.

Decizia a fost luată în cadrul întâlnirii convocate de premierul Emil Boc la Palatul Victoria pe tema Strategiei fiscal-bugetare 2011-2013.

Potrivit unor surse oficiale, proiectele ce vor fi finalizate cu bani de la bugetul de stat sunt mai ales cele din domeniul infrastructurii rutiere şi de mediu şi care au impact economic „major”. Celelalte investiţii demarate anii trecuţi şi nefinalizate urmează să fie scoase la vânzare, realizate în parteneriat public-privat sau transferate unor instituţii care nu au spaţiul necesar pentru desfăşurarea activităţii şi care le vor finaliza cu bani din bugetele proprii. Cea mai veche investiţie nefinalizată datează din 1972, spun aceleaşi surse.

În privinţa sediilor de şcoli şi grădiniţe, a căror construcţie a început în anii anteriori, lucrările vor continua doar acolo unde investiţia este justificată de numărul de elevi din localitate.

Reprezentanţii Guvernului au mai decis ca fondurile bugetare să fie alocate cu prioritate către cofinanţarea proiectelor europene.

Vineri, miniştrii se vor prezenta la Ministerul Finanţelor, unde fiecare va discuta cu experţii din instituţie.

Guvernul a amânat miercuri aprobarea Strategiei fiscal-bugetare 2011-2013 pentru că miniştrii nu s-au înţeles asupra proiectelor care vor fi finanţate cu prioritate, spun aceleaşi surse. Documentul trebuia aprobat până la în 30 mai.

Strategia fiscal-bugetară (impusă de Legea responsabilităţii fiscale, act normativ pe care Guvernul s-a angajat să îl aprobe în urma negocierilor cu FMI) – stabileşte obiectivele şi priorităţile în domeniul fiscal-bugetar, ţintele veniturilor şi cheltuielilor bugetului general consolidat, ale bugetelor componente ale bugetului general consolidat şi evoluţia soldului bugetului general consolidat pe o perioada de trei ani.

Guvernul s-a angajat şi în scrisoarea către FMI să înainteze Parlamentului Strategia fiscal-bugetară 2011-2013 până la finele lunii mai. „Suntem în curs de elaborare a Strategiei Fiscale pentru perioada 2011-2013 şi vom înainta această stategie Parlamentului până la finele lunii mai”, se arată în text. Tot în scrisoarea către FMI se precizează că Strategia vizează o ţintă de deficit fiscal de până la 4,4% din PIB în 2011 şi limitarea fondului de salarii la 39 de miliarde de lei în același an, prin stabilirea unei limite de 1.290.000 de angajați în sectorul public la începutul lui 2011 și eliminarea celui de-al 13-lea salariu plătit agajaților din sectorul public. Potrivit unei statistici a Ministerului de Finanţe, numărul total de posturi ocupate în sectorul bugetar în luna martie 2010 era de 1.360.376.

Strategia face și o ierarhizare în funcție de priorități a proiectelor de investiții. „Pentru a încuraja disciplina bugetară, ierarhizarea după priorităţi a proiectelor şi sporirea eficienţei, Ministerul Finanţelor va transmite limite orientative de cheltuieli ordonatorilor primari de credite în procesul de elaorare a Strategiei fiscale”, se mai arată în scrisoare.

Sursa: NewsIn