Haos la Casa Naţională de Pensii. Creanţe pierdute şi CNP-uri completate greşit


Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) nu a corelat vărsămintelor efectuate către fondurile de pensii administrateprivat (Pilonul II) cu sumele efectiv încasate, ce trebuiau comunicate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a constatat Curtea de Conturi în raportul întocmit pentru anul 2010.

Autoritatea de audit şi control a mai raportat numeroase nereguli asupra modului în care sunt întocmite dosarele de pensii. Astfel, în timp ce unele persoane au înscrise la CNPP câte două dosare de pensii, altele nu-şi primesc pensia cuvenită, întrucât li s-a completat greşit CNP-ul.

“La nivel naţional au fost identificate un număr total de 1.173 înregistrări ce reprezintă dosare de pensii ai căror beneficiari aveau câmpul CNP eronat completat. Prin atribuirea unor CNP eronate s-a creat posibilitatea de a fi generate drepturi de pensii calculate şi plătite eronat”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

CNPP nu deţine o evidenţă a datoriilor şi nu ştie cum să valorifice veniturile încasate

Autoritatea precizează că CNPP nu are o evidenţă clară a datoriile pe care ar trebui să le încaseze şi nu cunoaşte situaţia reală a creanţelor.

Astfel, CNPP nu a reuşit să realizeze anumite venituri la bugetul asigurărilor sociale de stat, din cauză că nu a încasat unele creanţe din anii precedenţi.

“Pentru perioada 2006-2010 s-a urmărit evoluţia creanţelor de încasat din anii precedenţi, constatându-se creșterea continuă a acestor creanţe. Astfel, la finele anului 2010 sumele

imobilizate în creanţe neîncasate au fost de 25.300.676 mii lei (…)”, se mai menţionează în raportul Curţii de Conturi.

Totodată, instituţia are un management defectuos şi nu depune eforturi pentru a-şi creşte încasările. În acest sens, Curtea de Conturi a identificat că un număr de 116.565 contribuabili-persoane fizice nu au fost incluşi în sistemul public de pensii şi alte asigurări sociale, prin nedepunerea declaraţiei de asigurare.  În anul 2010, CNPP a trimis un număr de 80.755 de notificări, în urma cărora s-au încheiat doar 16.882 de declaraţii de asigurare.

Pe de altă parte, CNPP administrează defectuos banii chiar şi atunci când înregistrează un excedent de încasări, precum în cazul fondului pentru accidente şi boli profesioanale, în cadrul căruia în perioada 2008-2009 au ajuns peste 710 milioane de euro. Aceste sume nu au fost valorificate corespunzător, întrucât instituţia nu a dispus constituirea de depozite.

Prin urmare, CNPP în loc să încaseze în perioada menţionată  venituri din dobânzi de peste 120 milioane de euro, a acumulat prin dobânzile la vedere doar 8 milioane de euro