România trebuie să recupereze pe partea absorbției fondurilor europene, să creeze un cadru pentru atragerea investitorilor străini și să devină un exportator net, în paralel cu modenizarea administrației publice, pentru o creștere sustenabilă, a spus miercuri directorul de ţară pentru România al BM.
Acesta a precizat că există anumite politici de viitor, de importanță critică, care pot susține cadrul de creștere pentru România în viitor.
”Trebui să fie modernizată admistrația pblică pentru a furniza servicii cât mai eficiente. Una din preocupările BM a fost de a colabora cu mai multe instituții publice pe analiza funcționării acestora pentru a pune bazele procesului de modernizare a administrației. De asemenea, este nevoie de un cadru competitiv de atragere a investitorilor străini”, a explicat directorul de ţară pentru România al Băncii Mondiale, Peter Harrold.
Un alt element de creștere pentru România este cel legat de finanțările venite de la UE menite să rezolve sincopele financiare, Harrold dând ca exemplu Polonia.
”România de foarte mult timp a avut cea mai mică rata de absorbție din multe țări europene și este o provocare de a rezolva această problemă. (…)Recomandarea pentru României ar fi să găzduiască un campionat mondial pentru că ar putea învață de la polonezi”, a adăugat reprezentantul BM.
De asemenea, măsurile viitoare trebuie să aibă în vederea revenirea la statut de exportator net.
”România este un importator net. Este o chestiune care trebuie avută în vedere și trebuie să încercăm să schimbăm acest lucru – de la importator net de produse alimentare să se revină la exporator. România a avut un potențial pe partea de exporturi agricole și trebuie să se revină”, este de părere Harrold.
Oficialul BM a adăugat că se așteaptă la un proces de recuperare în cazul României.
”România a fost expusă unei mari crize macroeconomice și s-a supus unor schimbări dramatice cu ajutorul FMI și CE. Trebuie să fie luate măsuri puternice să nu se rămână în urmă cu plățile, lucru care s-a realizat până acum cu succes, dar au fost măsuri pe termen scurt. Perspectivele sunt neclare și în mod clar există un impact, dar cu toate acestea continuăm să credem că toți indicatorii sugerează că trendul va fi vertical, în sus. (…)Ne gândim la reluarea procesului de creștere sustenabilă”, a mai spus Harrold.
Sursa: NewsIn