Ialomiţianu a solicitat la Bruxelles o derogare privind aplicarea taxării inverse


Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu a discutat la Bruxelles despre acordarea unei derogări privind aplicarea taxării inverse pentru anumite sectoare şi produse unde se înregistrează un nivel ridicat al fraudei fiscale, se arată într-un comunicat de marţi al MFP.

Ministrul finanţelor publice,Gheorghe Ialomiţianu a avut, luni, o întâlnire la Bruxelles cu Algirdas Semeta, comisar pentru impozitare, vamă, anti-fraudă şi audit, cu care a discutat despre posibilitatea aprobării unei derogări în privinţa taxării inverse.

„Un subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost solicitarea României pentru o derogare privind aplicarea taxării inverse pentru anumite sectoare şi produse unde se înregistrează un nivel ridicat al fraudei fiscale, ministrul finanţelor publice reiterând interesul autorităţilor române pentru o procesare rapidă de către Comisia Europeană a solicitării respective”, se spune în comunicat.

De asemenea, Ialomiţianu a reiterat angajarea actualului guvern al României în găsirea celor mai bune soluţii pentru combaterea evaziunii fiscale şi a mulţumit Comisiei Europene pentru sprijinul constant acordat, prin trimiterea unor experţi DG TAXUD în România, care să analizeze situaţia la faţa locului şi, pe baza experienţei îndelungate şi lecţiilor învăţate de alte state membre, să facă propuneri de măsuri aplicabile în cazul nostru.

Totodată, Gheorghe Ialomiţianu şi Alexandru Nazare, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, au participat luni la cea de-a patra reuniune a Task force-ului privind guvernanţa economică a Uniunii Europene, grup condus de Preşedintele Consiliului, Herman van Rompuy. Discuţiile s-au concentrat pe următoarele aspecte: o mai mare importanţă acordată criteriului datoriei în cadrul procedurii de deficit excesiv, dezvoltarea unui nou sistem de sancţiuni la nivel european şi un nou cadru de supraveghere macroeconomică.

În contextul discuţiilor din Task force, a fost din nou abordat şi modul în care se reflectă cheltuielile legate de reforma sistemului de pensii la calculul deficitului bugetar şi a datoriei – urmare propunerilor făcute de nouă state membre, printre care şi România.

Următoarea rundă de dezbateri va avea loc în data de 5 octombrie, când se va reuni grupul pregătitor Sherpa. Raportul final al Task Force-ului va fi prezentat Consiliului European la sfârşitul lunii octombrie, ulterior ultimei întâlniri care va avea loc în data de 18 octombrie.

Strategia fiscal-bugetară pe perioada 2011-2013, adoptată recent de către Guvernul României, include măsurile necesare pentru revenirea la un deficit bugetar sub 3% şi menţinerea datoriei sub pragul de 60%.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.sfin.ro