Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Imagini spectaculoase cu viitorul mall dorit în Cluj pe platforma Carbochim. Proiectul propus de proiectanți a primit laude în Comisia de Urbanism a Consiliului Județean Cluj

A- A A+

Imagini spectaculoase cu viitorul mall dorit în Cluj pe platforma Carbochim. Proiectul propus de proiectanți a primit laude în Comisia de Urbanism a Consiliului Județean Cluj

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanismby Luminiţa Silea– iun. 02, 2022 0 8460

Un centru comercial de tip mall, locuințe și clădiri de birouri urmează să fie construite pe fosta platformă industrială Carbochim, de 12 hectare, situată în Cluj-Napoca. Proiectul acordă o atenție deosebită Someșului care trece prin această zonă, aici urmând să fie creată o zonă verde generoasă pentru viitorii utilizatori, cu aceeași grijă pe care beneficiarul investiției – grupul Iulius Mall – a avut-o și în cazul mall-ului deja existent, de pe malul lacului din cartierul Gheorgheni.

Noul proiect a fost prezentat în ședința Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean Cluj de arhitectul Vlad Negru de la biroul TransForm.

Arhitectul a explicat că două clădiri de patrimoniu situate pe vechea platformă Carbochim vor fi păstrate și vor primi funcțiuni de birouri, centru de artă contemporană sau spații pentru industriile creative. Proiectanții au prezentat și o serie de imagini simulate pentru viitoarea dezvoltare, extrem de bine receptate de către specialiștii din Comisie.

Proiectul de regenerare urbană a platformei industriale Carbochim, preluată de grupul Iulius Mall, este în faza studiului de oportunitate. Biroul de arhitectură Transform lucrează de circa un an la acest proiect. Documentația a fost prezentată în cadrul unei comisii operative la Primărie Cluj-Napoca și există și un studiu de trafic (realizat de specialiști UTCN în colaborare specialiști din cadrul unei companii italiene de top) care așteaptă avizarea de la comisia de specialitate a Primăriei. Pentru proiect este nevoie și de avizul arhitectului șef al județului, având în vedere prezența unei zone protejate în cadrul proiectului.

Proiectul a fost prezentat public pentru prima dată de proiectanții de la TransForm în cadrul comisiei de urbanism a Consiliului Județean, la ședința din 2 iunie, în cadrul unei etape de consultare.

Potrivit arhitectul Vlad Negru, pe terenul de circa 12 hectare al platformei Carbochim se propune un proiect mixt, cu un centru comercial, locuințe (30% din aria desfășurată), clădiri de birouri și o zonă verde generoasă spre Someș. Prin proiect se asigură și 6000 de locuri de parcare. Situl conține și două clădiri monument care urmează să fie integrate ambiental în proiectul de restructurare – un corp administrativ și o hală din anii 60 realizată din pânze subțiri de beton.

Un aspect important este faptul că vechea fabrică Carbochim va fi relocată și va rămâne funcțională în cadrul grupului Iulius Mall – dezvoltatorul proiectului, după cum a precizat arhitectul Vlad Negru.

Conform propunerilor, urmează să fie amenajate circa 3 hectare de zone verzi de-a lungul malurilor Someșului, beneficiarul având intenția să se implice în amenajarea Someșului și pe terenul de peste drum de investiție (pe malul stâng).

În ce privește circulația și partea de acces, proiectanții vin cu soluții pentru reorganizarea traficului din Piața 1 Mai, cu transmutarea lui pe partea de vest și o corelare cu celelalte proiecte de investiții din zonă, ale Primăriei Cluj Napoca, precu, coridorul de mobilitate nord de-a lungul căii ferate etc.

În cadrul documentației de urbanism (Plan Urbanistic Zonal aflat în faza studiului de oportunitate) sunt prevăzute trei zone pentru reglementarea construirii pe teren: zona verde (Ve) cu indicatorii maximi de ocupare a terenului de 5% (Procentul de Ocupare a Terenului) și 0,1% (Coeficientul de Utilizare a Terenului), o zonă de restructurare RIM (POT 70% și CUT 3,2) și o zonă protejată (POT 60% și CUT 2,8). Indicatorii permit construirea de clădiri înalte, cu 18 -19 etaje.

Arhitectul Vlad Negru a prezentat și o serie de imagini spectaculoase cu viitorul mall și clădirile de birouri și locuințe de la Carbochim.

(Vedere de ansamblu asupra zonei cu proiectul simulat)

(Mall-ul cu ochiuri de apă la exterior)

(Rotond suspendat care oferă panoramă asupra Clujului și Someșului)

(Interiorul complexului comercial)

 Față în față cu propunerea, specialiștii din Comisia de Urbanism a Consiliului Județean Cluj au ținut să îi felicite pe proiectanți pentru conceptul de dezvoltare a zonei.

Arhitectul-șef al Județului, Claudiu Salanță, a făcut o serie de recomandări proiectanților: să prevadă o stație de tren în zona ansamblului, să organizeze stații pentru transportul în comun care să deservească proiectul dar și să meargă pe indicatori maximi de ocupare a terenului, chiar în cazul zonei de restructurare RIM. Salanță a explicat că municipiul Cluj Napoca e un oraș prea scump ca să se construiască puțin.

„Am apreciat grija pentru Someș din acest proiect și corelarea lui cu parcul Armătura. Ar trebui să atingeți CUT-ul maxim(Coeficientul de Utilizare a Terenului  – n.red). Este un proiect de apreciat. Nu văd nicio problemă cu regimul de înălțime”, a spus Claudiu Salanță.

Arhitectul șef a mai cerut proiectanților o etapizare a proiectului, arătând că își dorește să vină ziua în care cineva va putea ajunge la mall, de la Carbochim, cu trenul din Gherla. Vlad Negru a informat că proiectul se va realiza într-o singură etapă care va debuta cu refacerea zidului de protecție la Someș, intenția beneficiarului fiind ca, la recepție, să fie gata întreg ansamblul, inclusiv partea de drumuri.

„Suntem pe parcursul de avizare. Documentația a fost discutată și în Comisia Zonală de Monumente unde urmează să mai prezentăm detalieri și studii referitoare la Piața 1 Mai. Avem discuții la CFR legate de suprapuneri ale terenurilor, însă aici nu văd probleme deoarece noi dorim să cedăm către domeniul public toate zonele unde există eventuale neconcordanțe. O discuție se poartă privind realizarea podului de la capătul coridorului de mobilitate. Părerea noastră este că Primăria trebuie să profite de oferta care vine de la investitorul privat pentru a se realiza acest pod”, a mai spus Vlad Negru.

Arhitectul șef al Județului și președintele instituției, Alin Tișe, au convenit să convoace o comisie comună cu Primăria Cluj-Napoca pentru avizarea acestui proiect, în așa fel încât să nu existe un ping-pong între cele două instituții și proiectul să poată merge mai departe.

 Sursa:

Actual de Cluj

https://actualdecluj.ro/foto-imagini-spectaculoase-cu-viitorul-mall-dorit-in-cluj-pe-platforma-carbochim-proiectul-propus-de-proiectanti-a-primit-laude-in-comisia-de-urbanism-a-consiliului-judetean-cluj/

Related Posts with Thumbnails