Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

În 18 luni,toate instituţiile trebuie să fie înregistrate în sistemul electronic de plată al taxelor

A- A A+
În 18 luni,toate instituţiile trebuie să fie înregistrate în sistemul electronic de plată al taxelor

Instituţiile publice vor avea la dispoziţie maximum 18 luni pentru a se înregistra în Sistemul Naţional de Plată a Taxelor şi Impozitelor după ce Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre în acest sens.

Cele mai importante administraţii publice vor fi înregistrate însă de la 1 ianuarie 2011, a precizat ministrul Comunicaţiilor Valerian Vreme.

„Este un element extrem de important în modernizarea sistemului de plată a impozitelor şi taxelor din România. Practic, orice cetăţean din România va putea în viitor, de acasă, de pe calculator, on-line să-şi plătească impozitele şi taxele pe care le are prin cadrul pe care astăzi l-am creat prin adoptarea acestei hotărâri de Guvern. (..)Evident că acest lucru presupune efort şi din partea administraţiilor locale, administraţii care vor avea cadru creat astfel încât începând cu 2011 în manieră integrată acest lucru să se poată realiza”, a declarat miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, premierul Emil Boc.

La rândul său, Valeria Vreme a dat explicaţii suplimentare. „Sistemul este dezvoltat de către Ministerul Comunicaţiilor cu Asociaţia de Plăţi Electronice din România. Este primul sistem de acest fel dezvoltat în ultimii 20 de ani şi are ca principal scop eliminarea cozilor la ghişee, dar şi reducerea costurilor. Comisioanele bancare la plata cu cardul sunt mai mici decât cheltuielile aferente deplasării la ghişeu, iar sistemul va putea fi accesat de toţi românii, chiar dacă se află în ţară sau străinătate”, a spus ministrul Comunicaţiilor.

Vreme a subliniat că sistemul a fost implementat fără niciun cost de la bugetul de stat, el fiind pus la dispoziţia statului de APER. „Costurile de utilizare a sistemului depind de rezultatele achiziţiilor publice desfăşurate de fiecare instituţie în parte pentru negocierea comisionului de tranzacţionare”, a explicat ministrul.

El a spus că în acest moment sunt înrolate în sistem 4 primării, care au fost prinse în testarea sistemului, dar că în luna decembrie începe implementarea, iar din ianuarie majoritatea instituţiilor statului va trebui să fie înregistrată. El a spus că pentru primăriile mai mici termenul limită pentru înregistrarea în sistem este de 18 luni, fiind obligatoriu ca toate instituţiile statului să poată pune la dispoziţia cetăţenilor sistemul de plată online.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.aradon.ro

Related Posts with Thumbnails