Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană organizează în perioada 19 – 22 iunie 2012 o deplasare în sudul Germaniei (landul Bavaria), la care pot participa firme şi instituţii interesate de problematica creşterii eficienţei energetice în producţia şi alimentarea cu energie. Obiectul deplasării îl constituie întâlnirea cu experţi germani şi participarea la activităţi precum: un eveniment de informare organizat în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie München şi Bayern Innovativ sau vizitarea mai multor proiecte de referinţă alături de specialişti germani pe durata a trei zile.
Germania se numără alături de Japonia printre ţările cu cele mai ridicate niveluri de productivitate energetică, propunându-şi să atingă până în anul 2020 o creştere de 100% a acesteia faţă de 1990. În politica sa de creştere a eficienţei energetice în producţia de energie, Germania a mizat în primul rând pe încurajarea cogenerării şi a creării şi dezvoltării sistemelor de termoficare. Astfel, în ultimii 10 de ani au existat o serie de modificări în legislaţie care au încurajat investiţiile în cogenerare. Germania a promovat simultan eficienţa energetică la consumatori, încurajând şi realizând decuplarea creşterii economice de consumul energetic. Consumul energetic al Germaniei a scăzut în ultimii 20 de ani cu aproximativ 10%, în timp ce PIB-ul a înregistrat o creştere de peste 30%.
Germania încurajează răspunderea proprie atât în rândul furnizorilor cât şi a consumatorilor şi se bazează în primul rând pe educarea şi informarea furnizorilor şi a consumatorilor. În spiritul acestei politici, Ministerul Federal al Economiei şi Tehnologiei din Germania a încredinţat Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane organizarea acestei deplasări. Proiectul se desfăşoară în cadrul programului „Energy Efficiency Made in Germany“ şi se bucură de cofinanţare din partea Ministerului Federal al Economiei şi Tehnologiei din Germania.
Deplasarea se adresează firmelor preocupate de problema gestionarii eficiente a resurselor primare şi interesate de soluţii adoptate în centrale clasice din Germania. De asemenea este interesantă pentru cei care doresc să construiască o centrală pentru asigurarea necesarului propriu de energie electrică şi termică sau sunt preocupaţi de creşterea randamentului centralei, de modalităţi de reducere a emisiilor sau de recuperare a căldurii.
Pentru mai multe informaţii, reprezentanţii societăţilor comerciale interesate se pot adresa următoarelor date de contact:
Ana Vlăsceanu
Telefon: 021 / 2079117
E-mail: vlasceanu.ana@ahkrumaenien.ro .