În ciuda tendinţei globale spre impozitare indirecta, firmele sunt dezinteresate de managementul TVA-ului


Spread the love

Companiile nu acordă suficientă atenţie îndeplinirii obligatiilor declarative  financiare, este concluzia unui sondaj publicat recent de KPMG International intitulat “Studiu comparativ in materie de TVA pentru anul 2012”. Cu toate că schimbarea modelelor de afaceri, amplificarea fenomenului de globalizare, transformarea funcţiilor departamentului financiar şi dinamica modificărilor legislative exercită o mare presiune asupra managementului TVA, firmele nu alocă suficiente resurse acestui domeniu.

În sondaj situaţia privind această problemă se prezintă astfel:

  • 63% dintre societăţile comerciale multinaţionale nu au o persoană responsabila la nivel global specializată în domeniul TVA
  • De asemenea, majoritatea societăţilor – 59% – au între 1 şi 10 angajaţi cu normă intreagă (sau echivalentul acestora) specializaţi în domeniul impozitării indirecte la nivel global şi un sfert dintre subiecţii chestionaţi nu au niciun specialist în domeniul TVA, angajat cu normă întreagă. Având în vedere faptul că nivelul fluxurilor de numerar în materie de TVA pe care societăţile comerciale multinaţionale le gestionează variază între 1 şi 10 miliarde de dolari, o concluzie ar putea fi aceea că sunt alocate resurse insuficiente in acest sens.
  • Doar 32% dintre subiecţii chestionaţi au caracterizat politicile din domeniul TVA ca fiind foarte bune sau excelente. Mai mult, doar 20% dintre respondenţi au calificat procesul de implementare al acestor politici ca fiind unul foarte bun sau excelent. Astfel, ar reieşi faptul că cei mai multi agenti economici nu reuşesc să ajungă la nivelul la care ar trebui să se situeze din acest punct de vedere.

“Având în vedere situaţia la nivel global, putem afirma că, cel puţin din punct de vedere al managementului TVA, societăţile romaneşti au un drum foarte lung de parcurs. Marea majoritate a societăţilor comerciale multinationale au, în medie, doar o persoană alocată cu normă întreagă care să acopere obligaţiile fiscale, inclusiv TVA, în timp ce multe alte societăţi nu au nicio persoană alocată cu normă intreagă pentru taxe”, a explicat Ramona Jurubita, Partener si Lider al Departamentului Impozite Indirecte din KPMG Romania.

“Având în vedere că trendul la nivel global, dar şi în România, este îndreptat către impozitarea indirectă, este recomandat ca societăţile să analizeze cu atenţie modalitatea de gestionare a departamentului de taxe, inclusiv a TVA”, a mai precizat această potrivit www.doingbusiness.ro