Încotro se îndreaptă leul. Viziunea analiştilor şi dealerilor despre evoluţia monedei naţionale din ultima perioadă


Spread the love

Moneda naţională este în faţa unui nivel  minim record în raport cu euro, fiind la doar un pas să ajungă la un curs de 4,5 lei/euro. Căderea abruptă a leului este percepută de analiştii financiari în fel şi chip, după ce la închiderea şedinţei din 23 mai, cursul de referinţă al leului pe piaţa interbancară era de 4,46 lei/euro.

Cele mai multe comentarii se îndrepată spre felul în care banca centrală a tratat situaţia monedei naţionale. Potrivit portalului www.dailybusiness.ro, leul a devenit în această perioadă „calul de bătaie” al speculatorilor, după ce cursul a fost îngheţat artificial de BNR. Astfel, decizia guvernatorului Mugur Isărescu de a interveni asupra cursului, „în loc să-l lase să fluctueze normal în conformitate cu restul monedelor din regiune, l-ar fi făcut acum vulnerabil în faţa speculatorilor”. Mai mult scăderile monedei naţionale ar putea continua şi în următoarele zile, având în vedere că leul s-a tranzacţionat în ultima şedinţă şi cu 4,47 pe piaţa interbancară

„Se poate vedea că în ultimii ani, BNR a dus o politică tipică de consiliu monetar, asemănătoare celei practicate de Letonia si Estonia, în special în ceea ce priveşte masa monetară. Guvernatorul a dorit să evite orice neplăceri, orice comentarii la poarta domniei sale şi astfel a tinut leul stabil. Iar efectele le-am simţit şi o să le simţim şi în continuare”, afirma, pentru DailyBusiness.ro, analistul economic Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Româno-Americana şi membru al Asociaţiei Americane de Economie.

Pe de altă parte, alţi analişti consideră că Banca Naţională ar trebui să-şi folosească în următoarele şedinţe forţa de care dispune. “Dacă nu se va întâmpla acest lucru înseamnă că BNR nu are bani suficienţi în rezervă – în condiţiile în care anul acesta trebuie să returneze o parte din imprumuturi către FMI – şi aşteapta miliardul de euro de la Banca Mondială pentru a acţiona mai hotărât pe piaţa valutară. Leul s-a depreciat faţă de dolar chiar mai accentuat decât a facut-o faţă de euro – până la 3,5558 lei/dolar – în conditiile unei devalorizari a monedei unice faţă de cea americană, care a dus cursul la 1,2544 dolari pentru un euro”, titrează publicaţia online www.finantistii.ro, reamintind că ING estimase un curs de 4,5 lei/euro în viitoarele trei luni.

Uni dintre dealerii din bănci opinează că moneda naţională ar fi coborât mai mult, dacă BNR nu ar fi intervenit constant, după căderea guvernului prin moţiune de cenzură şi accentuarea crizei în zona euro, potrivit www.zf.ro. În acest sens, şi consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, precizează că banca centrală analizează evenimentele şi foloseşte instrumentele necesare pentru ca şocurile din piaţă să fie de scurtă durată şi intensitate minimă.