Inflaţia va pune presiune pe randamentele titlurilor de stat în perioada următoare, susţin analiştii


Randamentele titlurilor de stat ar putea creşte în perioada următoare ca urmare a perspectivei privind inflaţia nu tocmai favorabile, estimează analiştii financiari chestionaţi de NewsIn.

„Primele două luni din 2011 au fost favorabile din punctul de vedere al plasamentelor de titluri de stat, dar pentru următoarele luni anticipăm noi presiuni de menţinere a randamentelor la un nivel ridicat sau chiar de creştere, având în vedere politica monetară mai restrictivă, în contextul presiunilor inflaţioniste şi înrăutăţirii riscurilor de lichiditate pe termen lung la nivel global”, a declarat economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal.

De asemenea, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, consideră că randamentele titlurilor de stat ar trebui să se oprească din cădere în perioada următoare.

„Randamentele la titluri de stat în monedă naţională se vor stabiliza. Nu pot să scadă la nesfârşit. În momentul de faţă avem o anumită lichiditate în piaţă şi mă aştept ca ele să se stabilizeze în intervalul 6-7% pe termen scurt, de până într-un an. Nu cred că ar putea să coboare sub 6-6,5%. Dacă dobânzile ar creşte, se va pune presiune pe reevaluarea titlurilor achiziţionate la randamente mai mici, care ar putea reduce apetitul investitorilor”, a spus Lucian Anghel.

Analiştii ING Bank estimează pentru perioada următoare o tendinţă de creştere a randamentelor la titlurile de stat, care este posibil să continue şi anul viitor.

„După scăderea de la începutul anului, este de aşteptat creşterea în continuare a randamentelor plătite de statul român pentru toate scadenţele ca urmare a persistenţei inflaţiei ridicate şi a perspectivei privind inflaţia nu tocmai favorabile. Inflaţia ridicată a determinat BNR să schimbe strategia în sensul eliminării excesului de lichiditate şi creării, graduale, a unui deficit de lichiditate
care practic va duce la creşterea treptată a ratelor de dobândă la lei pe piaţa monetară. Prin urmare, randamentele la titlurile de stat se vor ajusta şi ele în sens crescător pentru toate scadenţele şi nu excludem în cazul titlurilor pe trei sau cinci ani randamente peste 8% în anul 2012”, a declarat economistul-şef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Economistul-şef al ING Bank susţine că tot în sensul creşterii randamentelor plătite de Ministerul Finanţelor va acţiona şi nevoia mare de bani din partea statului, precum şi posibila strategie de rebalansare a structurii datoriei – în sensul reducerii ponderii deţinute de euro sau alte valute în total datorie şi creşterea ponderii în moneda locală.

„Anul următor cred însă că vom asista la creşterea randamentelor cel mai probabil şi pe fondul creşterii randamentelor în zona euro, însă şi anul electoral va acţiona în aceeaşi direcţie ca urmare a riscurilor asociate”, a mai spus Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Potrivit estimărilor ING Bank, randamentele la emisiunile noi de titluri de stat pe un an ar putea urca, începând din trimestrul al
treilea, la 7,30%, de la circa 6,90% în prezent, iar creşterea ar putea continua până la 7,80% la finalul anului 2012. În cazul emisiunilor noi de obligaţiuni cu scadenţă la cinci ani, randamentele vor urca cel mai probabil la 7,8% la finalul acestui an şi până la 8,2% la sfârşitul lui 2012.

„Creşterea din anul 2012 este justificată şi de aşteptarea noastră că BNR va majora rata cheie pe parcursul anului viitor până la 7%, de la 6,25% în prezent”, a explicat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a informat că vrea să atragă între 13 şi 15 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat de pe piaţa internă în primul trimestru din 2011.

MFP va comunica trimestrial volumul indicativ al împrumuturilor, urmând ca prin prospectul de emisiune lunar să fie anunţat volumul efectiv al acestora, precum şi alte elemente specifice emisiunilor anunţate.

„În anul 2011, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de Ministerul Finanţelor Publice pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul deficitului bugetar, de 4,4% din PIB, care urmează să fie finanţat în proporţie de circa 50% de pe piaţa internă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în 2011, care este în sumă de 34,4 miliarde de lei pentru portofoliul actual de titluri de stat”, se spune într-un document postat pe pagina de internet a instituţiei.

Sursa: NewsIn