Informare conferința Optimizarea Diplomației Economice pentru promovarea intereselor României


Informare conferința Optimizarea Diplomației Economice pentru promovarea intereselor României

Camera  de  Comert  si  Industrie  a României  (CCIR)  a participat  la  conferința  Optimizarea Diplomatiei  Economice  pentru promovarea  intereselor  României,  care a avut loc joi  15 februarie 2024, la Institutul Diplomatic Român, sala Dimitrie Cantemir.

Moderatorul evenimentului  a fost doamna Liliana Popescu – Birlan,  Director General Institutul Diplomatic Român. Au participat: dl. Lazăr Comanescu, Secretar general al Organizatiei de Cooperare Economic~ la Marea Neagă, dl. Rares Stefan Burlacu, Presedinte al Agentiei Române pentru  Investitii  si Comert Exterior,  dl.  Luca Niculescu,  Secretar de Stat în cadrul Ministerul Afacerilor Externe si Coordonator National pentru procesul de aderare a României  la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economică (OCDE).

Evenimentul   a  deschis  seria  de  manifest~ri  si  programe  de  formare  profesionale  dedicate diplomatiei economice, componentă vitală a politicii externe a țării noastre, organizate în vederea dinamizării acestui domeniu de important fundamental.

DI. Lazăr Comanescu, Secretar general al Organizatiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, a vorbit printre altele si despre adoptarea de către OCEMN, anul trecut, a unei agende economice pentru  următorul  deceniu  si despre  importanta unei  interventii  active  a României  în  ariile  si directiile  de actiune  stabilite  conform  agendei.  Domnia  sa a subliniat  importanta pentru  tara noastră a sporirii navigabilitătii pe Dunăre pentru a asigura o mai buna conectivitate cu exteriorul.

DI.  Rares Stefan Burlacu, Presedinte  al Agentiei  Române pentru  Investitii  si Comert Exterior (ARICE), a vorbit despre rolul ARICE si a subliniat că investitiile străine directe fin România au depăsit  11   miliarde  euro în 2022.  Acesta  a mentionat  si faptul  că se lucrează la Strategia  de Comert Exterior, care va sprijini sectoarele industriale, promovarea la nivel international.

DI. Luca Niculescu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a vorbit despre importanta aderării Romââniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economică,  aceasta find  cel  mai  important  proiect  strategic  al României  după accederea  fin NATO  si  Uniunea Europeană.

In opinia domniei sale drumul către OCDE este un proces tehnic, dar aderarea va aduce beneficii tării noastre.  Viata românilor se va îmbunătăti, vor veni mai multe investitii în tară, pentru că e o organizatie în care se află multe tări europene, dar si tări din America de Nord si America de Sud, câteva tări din Asia, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, câteva tări din America Latin si, evident, Statele Unite ale Americii.  Prin apartenenta la OCDE vor intra mai multi bani în tară si va creste ratingul  de tară  – efecte pe termen scurt,  cele pe care le vor remarca românii destul de repede.

OCDE este cel mai bun furnizor de exemple de politici publice din lume  si oferă cea mai bună expertiză  în  aproape toate domeniile,  începând  de la politici de guvernant publică,  politici  de mediu, piata muncii,  educatie si sănătate.  70% din productia si din comertul din lumea întreagă si 90% din investitiile directe au loc între tările OCDE.

CCIR participă  activ  în cadrul  tuturor  grupurilor de  lucru  si reuniunilor  în marja  aderării României la OCDE.

Pentru informatii suplimentare, persoan de contact din partea Camerei de Comert si Industrie a României  este  dna.  Luiza  Chiriac,  Sef birou  Strategii,  Politici  si Proiecte,  Directia  Strategii, Politici si Proiecte, e-mail: luiza.chiriac@ccir.ro.

Sursa:

Camerade Comert si Industrie a României

CCIR Business Center, B-dul Octavian Goga nr. 2,
sector 3, Bucureşti, România
Tel.: +4021 319 18 85
Fax: +4021 319 01 56
www.ccir.ro; www.snia.ro; www.tnf.ro