INFORMAȚII PIATA VIETNAMEZĂ


INFORMAȚII PIATA VIETNAMEZĂ

Constituirea societăţilor şi reprezentanţelor comerciale

Întrucât majoritatea sectoarelor industriale din Vietnam permit antreprenorilor străini să dețină până la 100% din acțiuni, o întreprindere cu capital străin este o structură de afaceri comună pe aceasta piata. Investitorii straini pot găsi, de asemenea, un partener local, și inregistraza astfel un Joint-Venture.

Tipuri de entitati juridice disponibile în Vietnam:

 

  • Societate cu raspundere limitata ( Limited Liability Company/LLC)este cea mai des intalnita in Vietnam, fiind o alegere excelentă pentru IMM-uri. Investitorii pot profita de o structura corporativă simplă, care necesită doar un singur fondator. LLC nu are voie să emită acțiuni publice și să fie listata la bursa vietnameza.
  • Societate pe acțiuni (Joint Stock Company/ JSC) este recomandata întreprinderilor de dimensiuni medii și mari, deoarece structura sa corporativă este complicată și necesită minimum trei fondatori. În plus, procesul de înregistrare al acesteia este adesea amânat urmarea unor cerințe mai exigente. Acest tip de societate poate emite acțiuni care sa fie listate la bursa
  • Reprezentanța (Reprezentative Office/RO) este o soluție perfectă pentru antreprenorii străini care doresc să observe si sa fie prezenti pe piața vietnameza,  înainte de  extinderea acestora in Vietnam.  Reprezentanta nu are voie să desfășoare activități comerciale care să genereze venituri.
  • Sucursala( Branch) – sucursala servește ca o extensie a companiei-mamă. Proprietarii de sucursale din Vietnam pot desfășura activități comerciale și pot face profit fără inregistrarea unei entități juridice separate.

Procesul de înregistrare a afacerilor în Vietnam

Procesul de inregistrare al fiecărui tip de persoană juridică este diferit și durează de la 1 la 3 luni.
Investitorii străini trebuie sa obtina:

  1. Certificatul de înregistrare a investițiilor (Investment Registration Certificate/IRC) de la Departamentul de Planificare și Investiții (DPI).
    2. Certificatul de înregistrare al întreprinderii (Business Registration Certificate/BRC sau Enterprise Registration Certificate/ERC)
  2. Numai dupa obtinerea certificatelor de la punctele 1 si 2, investitorii vor trebui sa procedeze la înregistrarea fiscală a entitatii juridice, să plătească taxa pentru licența de afaceri și să depuna capitalul social inițial.

 

Impozitul pe profit

 Începând din anul 2016, Vietnamul aplică cotă standard a impozitului pe profit de 20%. O cotă care variază intre 32% şi 50% este aplicată companiilor de petrol şi gaze in functie de locatie si conditii specifice ale proiectelor. Companiilor angajate in prospectarea, explorarea si exploatarea resurselor minerale ( argint, aur, pietre pretioase sau semipretioase, etc) le este aplicata o cota de 40% sau 50%, in functie de locatia proiectului.

În cazul îndeplinirii anumitor criterii specifice se aplică trei cote preferenţiale de 10%, 15% si 17%.  Criteriul principal pentru aplicarea acestor cote este legat de scopul şi locaţia investiţiei. Cotele preferenţiale sunt aplicate pe o perioadă de 15 respectiv 10 ani, iar după expirarea termenelor se aplică cota standard. Sunt situatii in care rata de 15% se aplica companiilor pentru intreaga viata a proiectului. Companiile care activeaza in zona educatiei, culturii, sanatatii, mediului inconjurator, sunt impozitate cu o rata de 10% pe intreaga viata a proiectului.

 

Taxa pe valoarea adăugată (TVA)

TVA se aplică tuturor bunurilor şi serviciilor utilizate pentru producţie, comerţ şi consum în Vietnam (inclusiv celor achiziţionate din afara ţării).

Importatorii trebuie să plătească TVA odată cu plata taxelor vamale.

Cotele TVA sunt: 0%, 5% şi 10% (cota standard).

Cota de 0% se aplică bunurilor exportate, bunurilor vândute în magazine duty-free, serviciilor exportate,costrucţiilor şi instalaţiilor efectuate în afara ţării precum si pentru serviciile de transport international aerian si maritim.

Cota de 5% se aplică în sectoarele economice implicate în furnizarea serviciilor şi bunurilor esenţiale: apă, îngrăşăminte chimice, materiale didactice si cărţi, produse alimentare neprelucrate, medicamente şi echipament medical, diferite produse şi servicii agricole, hrana pentru animale, latex din cauciuc, zahar si subproduse, servicii tehnice, stiintifice, artistice, produse si servicii sportive.

Cota de 10% este cota standard a TVA aplicata tuturor produselor si domeniilor care nu se incadreaza in produsele si serviciile aflate in aria de aplicabilitate a cotelor mai sus mentionate.

Taxe de import

În general, toate mărfurile care trec frontiera vietnameză sunt supuse taxelor de import/export. Cotele taxelor de import şi export sunt subiectul schimbărilor frecvente şi este bine ca înainte de efectuarea unui export sau import să se solicite cele mai recente informaţii referitoare la acest domeniu.

Taxele de import sunt clasificate în trei categorii:

– taxe standard

– taxe preferenţiale

– taxe preferenţiale speciale

Taxele preferenţiale sunt aplicate mărfurilor importate din ţarile care beneficiază de clauza MFN (clauza naţiunii celei mai favorizate) în relaţia cu Vietnam. Datorită accesului Vietnamului la OMC, taxele MFN sunt acum în concordanţă cu reglementările OMC şi sunt aplicabile mărfurilor importate din ţările membre OMC. Excepţie fac acordurile regionale (de ex.CEPT/AFTA sau acordurile dintre AFTA şi China, Coreea de Sud, Australia şi Japonia).

Taxele preferenţiale speciale se aplică mărfurilor importate din ţările care au acorduri speciale cu Vietnam (cum ar fi ţările ASEAN). Vietnam a aderat la zona AFTA în 1996. Conform Schemei Tarifelor Preferenţiale AFTA, Vietnamul trebuie să elimine, în mod gradat taxele de import la anumite mărfuri.

Pentru a fi eligibile şi a se încadra în categoria taxelor preferenţiale sau preferenţiale speciale mărfurile importate trebuie să fie însoţite de Certificatul de Origine (C/O). În lipsa acestui certificat sau în cazul în care mărfurile provin din ţari cărora nu li se aplică tratamente preferenţiale se aplică taxa standard (taxa MFN plus o suprataxă care poate fi de pana la 70%).

În prezent, categoriile de excepţii de la plata taxelor de import sunt aplicabile în anumite sectoare, cum ar fi investiţiile în domeniile şi locaţiile încurajate de stat.

Taxe de export

În Vietnam statul încurajează exporturile. Taxele de export sunt aplicabile doar anumitor produse, in principiu resurselor naturale. Cota taxei variază între 0% şi 40%.

 

Taxe speciale

 Se aplică taxe speciale de consum la importul şi producţia de: bunuri precum ţigări( 70% pana la 31.12.2018 si 75% de la 01.01.2019), băuturi alcoolice şi vinuri ( mai tari de 20 grade – 65% de la 1 ianuarie 2018 si 35% pentru cele cu tarie situata sub 20 grade), bere ( 65% de la 1 ianuarie 2018), automobile de până la 24 de locuri ( intre 5 si 150%, de la 01 ianuarie 2018), motociclete cu cap.cil.de peste 125 cm3 ( 20%), avioane si barci (30%), benzină ( 7-10%), hârtie votiv (70%), aparate de aer condiţionat până la 90.000 BTU (10%), cărţi de joc (40%); servicii de discotecă (40%), masaj si karaoke (30%), casino, jakpot şi alte jocuri de noroc (35%), pariuri ( 30%), cluburi de golf (20%) , loterie (15%) .

Pentru mai multe informatii companiile interesate pot accesa urmatorul link: https://eeas.europa.eu/sites/eeas/files/eu_fta_guide_final.pdf

 

Sursa:

Indrumarul de Afaceri Republica Socialistă Vietnam http://www.imm.gov.ro