ING a revizuit prognoza de creştere economică a României în 2012 de la 3,5% la 2,2%


ING Bank România şi-a revizuit prognoza de evoluţie a economiei româneşti în 2012 de la 3,5% la 2,2%, se arată în raportul publicat joi de bancă.

„Contracţia cererii interne a continuat. Acest lucru, alături de tensiunile la nivel global, sugerează o scădere pentru viitor; în plus, chiar şi un an agricol normal în 2012 ar însemna o producţie mai mică decât în 2011. Acestea sunt principalele motive pentru ne-am revizuit în scădere evoluţia PIB pentru 2012 (de la 3,5% la 2,2%, faţă de 3,7% estimată de către FMI). Aşteptările pentru o relansare a cererii interne se bazează în principal pe creşterile salariale (oarecum probabile din cauza alegerilor) şi pe sprijin guvernamental pentru proiectele importante. Cu toate acestea, investiţiile private sunt de obicei slabe în timpul unui an electoral”, se spune în raport.

Potrivit analiştilor ING, recuperarea în România a fost foarte lentă până în prezent şi, în principal, determinată de cererea externă. Creşterea economică în acest an ar putea fi încă de 1,5%, în condiţiile în care producţia agricolă este foarte bună şi acest lucru ar putea compensa un impact negativ ca urmare a încetinirii exporturilor.

Produsul intern brut (PIB) al României a crescut în cel de-al trimestru din acest an, în termeni reali, cu 0,2% faţă de trimestrul anterior, în date ajustate sezonier, a anunţat, cu o săptămână în urmă, Institutul Naţional de Statistică (INS), care a menţinut datele prezentate anterior.

Astfel, Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) estimat pentru trimestrul II 2011 a fost de 137,661 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,2% faţă de trimestrul I 2011.

Totodată, Statistica a menţinut datele privind creşterea economică din cel de-al doilea trimestru comparativ cu trimestrul similar din 2010, în serie brută, la 1,4%. Produsul intern brut estimat pentru trimestrul II 2011 a fost de 126,994 miliarde lei preţuri curente.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în august la 4,25%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 3,78%, a celor nealimentare cu 4,94% şi a creşterii tarifelor la servicii cu 3,52%, arată datele publicate la începutul săptămânii de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de luna precedentă, preţurile de consum au scăzut în august cu 0,35%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,39%, cele nealimentare s-au scumpit cu 0,02%, în timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,83%, potrivit Statisticii.

În iulie, rata anuală a inflaţiei se temperase la 4,85%, în condiţiile în care rata lunară a inflaţiei a fost de 0,35%.

Sursa: NewsIn