Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

ING: Noile ţinte de inflaţie stabililte de BNR sunt mult prea ambiţioase

A- A A+
ING: Noile ţinte de inflaţie stabililte de BNR sunt mult prea ambiţioase

Analiştii ING susţin că ţintele de inflaţie pentru 2012 şi urmatorii ani sunt prea ambiţioase, acestea fiind stabilite numai pentru a transmite un mesaj pozitiv, însă în realitatea nu se poate face ceva semnificativ pentru atingerea lor, se arată într-un raport al băncii.

„Inovaţia pe care a adus-o această şedinţă de politică monetară (din 2 noiembrie – n.r.) este introducerea ţintelor de inflaţie pentru 2012: 3% plus/minus un punct procentual şi pentru 2013 şi următorii ani: 2,5% plus/minus un punct procentual. Stabilirea unor ţinte atât de ambitioase ar sugera că vor urma acţiuni pe masură (rate de dobândă de politică monetară mult mai ridicate?), însă în opinia noastră acestea au fost alese numai pentru a transmite un mesaj pozitiv, iar în realitate nu se poate/s-a putut face ceva semnificativ pentru atingerea unor asemenea tinte”, se spune în analiza ING Bank.

Analiştii băncii subliniază faptul că BNR nu are un control ferm aspura inflaţiei şi că în ultimii ani a ratat ţinta de inflaţie. Stabilirea unor ţine ambiţioase pe care ulterior ar fi posibil să le rateze ar putea face mai mult rău în condiţiile în care BNR se confruntă cu o scădere a credibilităţii.

„Noile ţinte par sub-optimale deoarece atingerea acestora ar necesita o politică monetară foarte restrictivă având în vedere că BNR nu are un control ferm asupra inflaţiei – CORE3 reprezintă aproximativ 60% din coşul de consum şi chiar şi acest index cuprinde bunuri alimentare în proporţie de 50%. O politică monetară suficient de restrictivă ar dăuna activităţii economie, iar una insuficent de restrictivă ar putea duce la ratarea mai multor ţinte. Credibilitatea băncii centrale este probabil scazută având în vedere că aceasta a atins o singură dată ţinta de inflaţie (2006) de când a fost introdus regimul actual de politică monetar (august 2005), iar stabilirea unor ţinte imposibil de atins poate face mai mult rau decat bine”, se mai spune în raport.

Raportul ING Bank arată că  perspectiva atât de optimistă privind evoluţia preţurilor „pare stranie” în contextul în care România mai are de facut ajustări structurale semnificative, iar unele duc la majorări de preţuri.

De asemenea, în document se mai spune că nivelul preţurilor pentru multe bunuri importante se situează cu mult sub media europeana (benzină, tutun, energie termică, electricitate etc.) şi că impactul producţiei agricole asupra preţurilor de consum este unul semnficativ.

BNR a decis marţi să păstreze ţinta de inflaţie la 3% pentru 2012 şi să adopte o ţintă staţionară de inflaţie începând cu 2013, în condiţiile menţinerii unor incertitudini semnificative privind evoluţiile de pe plan intern, precum şi în ceea ce priveşte procesul de redresare a economiei mondiale.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.mediafax.ro

Related Posts with Thumbnails