Institutul Transilvan de Mediere, partener al CCI Cluj, prima organizaţie românească din domeniul medierii acceptată în International Mediation Institute


Institutul Transilvan de Mediere (TIM) este o unitate specializată creată de membrii fondatori ai Asociaţiei Mediatorilor Ultrasilvam în scopul formării, asistării şi evaluării mediatorilor, precum  şi asigurării de servicii de mediere şi consultanţă în domeniul soluţionării amiabile a conflictelor.

Institutul a preluat de la Asociaţia Mediatorilor Ultrasilvam programele Mediator I (cursuri de formare iniţială a mediatorilor) şi Mediator II (cursuri de perfecţionare a mediatorilor), programe care au rulat începand din 2008, respectiv 2011 in beneficiul a peste 600 de participanţi, carora le-au fost asigutare cursuri la nivelul celor mai performante instituţii de profil din Europa, America de Nord şi Australia.

Incepand cu trimestrul IV al anului trecut, CCI CLUJ prin Centrul sau de Mediere, a devenit un partener activ, in continuarea programului de formare iniţială a mediatorilor.

Astfel Institutul oferă asistenţă noilor membri ai comunităţii mediatorilor prin intermediul Programului TIM/UMA de Mentoring, cu o durată de 1-2 ani sau facilitează accesul solicitanţilor la programul YMI (Young Mediators Initiative) oferit de către IMI (International Mediation Institute). Participarea la Programul TIM/UMA de Mentoring şi absolvirea sa oferă acces la Programul Master Mediator al TIM, în urma căruia se obţine certificarea IMI.

Începand din 17.01.2012, acest program a devenit Quallifying Assessment Program al International Mediation Institute, TIM fiind prima organizaţie de profil din România acceptată în acest club, din care fac parte nume de rezonanţă în domeniul soluţionării amiabile a conflictelor: American Arbitration Association, ADR Institute of Canada, LEADR din Australia, Institute Francais de Certification des Mediateurs sau Netherland Mediation Institute.

Cu alte cuvinte, mediatorii care parcurg şi absolvă acest program obţin în mod automat şi certificarea din partea IMI, fapt ce aduce un set de avantaje : recunoaşterea la nivel mondial, dobândirea şi gestionarea unui profil online pe website-ul IMI, posibilitatea promovării activităţii de mediator în rândul beneficiarilor din întreaga lume etc. Pentru o completă informare cu privire la certificarea IMI şi foloasele sale, doritorii pot accesa site-ul IMI (http://imimediation.org) şi TIM (www.tim.ultrasilvam.ro).