Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Investiţiile în piaţa imobiliară din România ar putea creşte în acest an cu 30%, la 400 mil. euro

A- A A+
Investiţiile în piaţa imobiliară din România ar putea creşte în acest an cu 30%, la 400 mil. euro

Volumul investitional în piaţa imobiliară din România ar putea avea o creștere de cel puțin 30% în acest an, ajungând la aproximativ 400 milioane euro, estimează directorul de marketing al Be Igloo, Nimrod Zvik.

„România este deja un teren cunoscut pentru investitorii internaţionali, datorită reputaţiei de una dintre cele mai râvnite locaţii pentru plasat bani pe care o avea în 2008. În momentul în care oamenii de afaceri străini decid că e momentul oportun pentru investiţii, atunci România va intra pe lista lor scurtă. Unii vor renunţa, speriaţi de instabilitatea economică locală, dar alţii vor miza pe redresarea realităţii economice şi vor veni aici. Tocmai de aceea, estimez că volumul investiţional va avea o creştere de cel puţin 30%, ajungând cam la 400 milioane euro”, a declarat Nimrod Zvik.

Reprezentantul Be Igloo (organizaţie de vânzări pe real estate pentru Fondul de investiţii norvegian România Invest) precizează totodată că ritmul de creştere estimat pentru 2011 este aproape de media europeană a ultimilor zece ani.

„Primele semne de revigorare europeană s-au simţit în trimestrul IV al anului 2010. Investitorii au început prin a juca precaut. Ei au ales să îşi plaseze banii în segmentul comercial – birouri, mall-uri şi spaţii industriale. În 2010, pe aceste segmente s-a resimţit o creştere de peste 50% faţă de valoarea atinsă în anul 2009, adică 95 miliarde euro, potrivit cifrelor provenite de la partenerii internaţionali ai Be Igloo. Compania estimează că acest ritm de creştere se va păstra şi în 2011, când volumul investiţiilor se va majora cu 20-25%, până la 120 miliarde euro. Această cifră, similară cu media europeană a ultimilor zece ani, de 125 miliarde euro, ne duce cu un pas mai aproape de o piaţă imobiliară stabilă. Iar stabilitatea europeană aduce stabilitate locală”, menţionează oficialul Be Igloo.

De asemenea, după câţiva ani de stat în expectativă, investitorii imobiliari din Europa au început să se dezmorţească, potrivit organizaţiei de vânzări. În ultimele şase luni, nivelul investiţiilor în Europa a crescut în medie cu 40%.

„Contextul european favorabil, cumulat cu semnalele pozitive din România ar trebui să însemne rezolvarea problemelor pe care le avem acum. Desigur, acest lucru nu o să se întâmple peste noapte şi este nevoie de rigurozitate din partea statului român. Dar, dacă pe lângă elanul investiţional internaţional, anul acesta o să fie într-adevăr o evoluţie a PIB de până la 1,5%, iar în următorii doi ani vom avea o creştere economică până la nivelul din 2008, cum a prognozat FMI, atunci suntem pe calea cea bună”, mai afirmă Nimrod Zvik.

Totodată, directorul de marketing al Be Igloo spune că este de aşteptat să se schimbe şi preferinţele investitorilor. Astfel, dacă anul trecut aceştia alegeau să cumpere proprietăţi din segmentul comercial, în perioada de revenire imobiliară europeană, ar trebui să se resimtă un apetit crescut şi pentru proiectele rezidenţiale.

„În România, apartamentele noi sunt o necesitate. În condiţiile în care statisticile arată că media de persoană/cameră în Bucureşti este de 1,5, construcţia de proiecte vandabile, pe care românii să şi le permită, dar şi de calitate este absolut necesară. Astfel, în condiţiile în care nevoia există, iar piaţa permite dezvoltarea de proiecte cu costuri reduse, este inevitabil ca investitorii să simtă şi să speculeze această pârghie”, a adăugat Nimrod Zvik.

Potrivit acestuia, încă un an de instabilitate economică, disponibilizări şi consum redus poate însemna încă un val de trieri printre proiectele şi investitorii de pe piaţă.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails