Investiţiile străine directe, în scădere. Ce determină acest indice


Investiţiile străine directe (ISD), care pot influenţa creşterea economică, s-au diminuat în acest an. Dacă în perioada ianuarie-aprilie, România a atras investiţii străine directe în valoare de 446 milioane de euro, în primele patru luni ale anului trecut indicele ISD însuma 490 milioane de euro, potrivit Băncii Naţionale României (BNR).

Prin ISD a fost finanţat 36,3% din deficitul de cont curent, de 1,23 miliarde euro, în intervalul amintit. Datele furnizate de BNR arată că  datoria externă a României pe termen mediu şi lung a totalizat 77,3 miliarde de euro la 30 aprilie.

De asemenea, în 2011 investiţiile străine directe s-au diminuat cu 13,6%, comparativ cu nivelul anului precedent, fiind de 1,917 miliarde euro, pragul minim al ultimilor nouă ani.

Investiţiile străine directe se reflectă şi asupra nivelului de trai al populaţiei. În definiţie, ISD este parte a fluxurilor internaţionale care implică un agent economic emitent şi unul receptor, aflaţi în spaţii naţionale diferite. Faţă de investiţia directă de portofoliu, ISD probează interesul investitorului străin şi implicarea lui, manifestată pe termen lung.