Investitorii străini cer evaluarea clădirilor după destinație și după rangul zonei


Investitorii străini au propus eliminarea impozitării clădirilor în funcție de proprietar, respectiv persoană juridică sau fizică, și de valoarea de inventar, în schimb pentru firme să se aplice un sistem care să țină cont de destinația imobilului și de rangul localității și al zonei.

”Sistemul actual creează diferențe între persoane fizice și juridice. Impozitul pentru un imobil poate fi de 100 ori mai mare în cazul persoanelor juridice față de situația în care aceeași clădire ar fi deținută de o persoană fizică. Nu credem că astfel de impozitare are vreun sens. (…) O altă problemă este legată de impredictibilitate, mai exact valoarea de inventar nu ar trebui stabilită în funcție de piață, care în ultimii ani a dovedit că se poate umfla sau dezumfla, impactul fiind uriaș pentru agenții economici. Valoarea de inventar creează probleme, nu suntem de acord cu impozitarea la valoarea de piață” , a declarat marți expertul în impozite și taxe locale Gabriel Biriș, în cadrul unei conferințe organizate de Camera de Comerț Americană în România (AmCham) și Consiliul Investitorilor Străini din România (CIS).

Cele două organizații au propus ca impozitul să se stabilească în funcție de destinația imobilului – locuință sau spațiu comercial.

”Credem că sistemul actual aplicat la persoane fizice și anume o valoare impozabilă fixă, predeterminată, în funcție de rangul localității și de zona în cadrul localității, poate fi mult mai eficient decât valoarea de piață. Am propus ca un sistem similar să se aplice în cazul spațiilor cu destinație comercială, nu doar celor de locuit”, a adăugat Biriș.

Expertul a adăugat că deși, în urma discuțiilor avute cu partea tehnică din Ministerul Finanțelor, recomandările au fost considerate rezonabile și posibil a fi aplicate, în propunerile de ordonanță privind modificarea Codului Fiscal și a Codului de procedură fiscală nu s-au luat în considerare.

Altă problemă ridicată de investitorii străini este legată de sancțiunea privind neevaluarea clădirilor pe o perioadă cuprinsă între 3 și 5 ani.

Astfel, sancțiunea pentru cei care nu își evaluează imobilele într-o perioadă de trei ani va fi de 10-20% din valoarea clădirii și ar putea ajunge la 30-40% pentru o perioadă de cinci ani, potrivit reprezentanților AmCham și CIS.

”Până acum pentru clădirile neevaluate în ultimii trei ani se aplica un impozit între 5 și 10%. Nu vedem care este rațiunea unei astfel de decizii, luând în considerare impozitele foarte mari practicate de-a lungul timpului și faptul că o bună parte din stocul de clădiri este destul de nou. Măsura este complet inutilă, cota între 5-10% era suficient de punitivă încât să determine companiile să reevalueze. Nu credem că în prezent mai este un fenomen social neevaluarea clădirilor”, a explicat Biriș.

Aplicarea unui impozit de 20% din valoarea de inventar pentru clădirile neevaluate în ultimii trei ani este similară cu ”semi-confiscarea imobilului”, apreciază reprezentanții investitorilor străini.

”Măsura este ridicolă pentru că orice agent economic care vine după un boom imobiliar, când valoarea clădirii o luase razna, a reevaluat în sens negativ clădirea, ceea ce înseamnă mai puțini bani la bugetele locale”, a adăugat la rândul său vicepreședintele AmCham, Ionuț Simion.

Ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a anunțat la începutul lunii septembrie că vor fi sancţionaţi acei contribuabili care nu vor să facă reevaluarea clădirilor, preferând să le menţină sub preţul real pentru a plăti impozite mai mici.

Acesta a adăugat că va fi menţinută şi în 2012 impozitarea suplimentară a persoanelor care deţin mai multe proprietăţi sau maşini.

Sursa: NewsIn