Investitorii sunt tentaţi să ignore veştile pozitive, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale


Criza datoriilor publice din Europa i-a determinat pe investitori să fie mai atenţi la veştile negative decât la rapoartele pozitive care demonstrează revenirea economică a statelor din întreaga lume, potrivit unui raport al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), citat de Bloomberg.

„Pe fondul unui climat caracterizat de incertitudine, investitorii s-au concentrat mai degrabă pe condiţiile nefavorabile de pe pieţele financiare, ignorând adesea ştirile macroeconomice pozitive”, au subliniat reprezentanţii BRI într-un raport trimestrial citat de Bloomberg.

„De exemplu, raportul despre piaţa forţei de muncă pe aprilie din Statele Unite arăta o creştere de 100.000 de slujbe noi în afara domeniului agricol, peste estimările analiştilor, până la 290.000, dar indicele S&P 500 a înregistrat în acea zi o scădere de 1,5%”, se menţionează în raportul BRI.

Criza datoriilor publice a atras deprecierea euro până la cel mai scăzut nivel al ultimilor patru ani, pe 7 iunie, şi a dus la pierderi totale de peste 4.000 miliarde de dolari pentru bursele internaţionale în 2010. Oficialii europeni au propus în luna mai un plan de salvare de 750 miliarde euro (910 miliarde dolari) pentru a evita repetarea scenariului din Grecia. Acest mecanism de salvare a redus iniţial creşterea primelor de risc pentru obligaţiunile emise de Spania şi Portugalia.

„Cu toate acestea, relaxarea pieţelor s-a dovedit a fi doar temporară, încrederea investitorilor deteriorându-se pe fondul temerilor legate de o posibilă interacţiune între datoria publică şi creşterea economică”, relevă raportul BRI.

„Investitorii au început să aibă dubii cu privire la sustenabilitatea creşterii economice la nivel global, pe fondul apariţiei unui număr de factori în ultimele săptămâni. Printre aceştia s-au numărat riscul ca actuala criză a datoriilor publice să afecteze relansarea economiilor şi creşterea temerilor legate de fragilitatea crescută a sistemului financiar”, a declarat şeful departamentului monetar şi economic din cadrul BRI, Stephen Cecchetti.

Sursa: NewsIn