Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Isărescu: Leul continuă să se deprecieze. Rata inflaţiei va fi 3%

A- A A+
Isărescu: Leul continuă să se deprecieze. Rata inflaţiei va fi 3%

Dacă în urmă cu un an, Banca Centrală se străduia să împiedice aprecierea leului, pentru a menţine exporturile, în acest moment moneda naţională nu poate depăşi tendinţa de depreciere, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflaţiei

„Acum 12 luni, Banca Naţională a României (BNR) se „chinuia” să facă să nu se aprecieze leul, pentru a nu descuraja exporturile, iar acum el tinde să se ducă în extrema cealaltă. Acum, după un an, el tinde să se ducă în partea cealaltă, spre 4,4 şi mai mult. Fundamentele interne nu s-au schimbat, dar mişcările de capital sunt evidente. În primăvara anului precedent începuseră din nou intrări de capital, în România şi în alte ţări din Europa răsăriteană. Din toamna acestui an, cu deosebire din poziţia băncilor comerciale mari europene, au loc ieşiri de capital. Influenţează cursul, determină în mare măsură raportul cerere/ofertă pe piaţa valutară şi este sursă, aşa cum s-a văzut în cazul Poloniei, de mare volatilitate”, a spus Isărescu, citat de www.agrepres.ro.

Guvernatorul BNR a mai susţinut că rata se va stabiliza în partea a doua a acestui în jur de 3-4%, iar rata medie anuală a inflaţiei va rămâne în jurul valorii de 3%. În primul trimestru din 2012, inflaţia a coborât sub ţinta precobizată de BNR, de 3%, lucru care i-a făcut pe unii dintre analişti să aprecieze că inflaţia ar fi mult prea mică.

Related Posts with Thumbnails