Isărescu: Majorarea TVA putea fi evitată, a pus în mare dificultate mediul de afaceri


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că majorarea taxei pe valoare adăugată a fost din punct de vedere financiar cea mai periculoasă măsură, deoarece a pus în mare dificultate mediul de afaceri, dar şi finanţarea bugetului.

„Majorarea TVA putea să fie evitată din punctul nostru de vedere. Din punct de vedere financiar, ea a fost cea mai periculoasă. Sper că am trecut cu relativ, să nu spun succes, că nu poţi să vorbeşti de succes în asemenea perioade dificile, dar cu o anumită rezonalibilitate peste consecinţele ei, însă majaorarea TVA putea să aibă consecinţe mult mai serioase din punct de vedere al finanţării bugetului… Cred că majorarea TVA a fost din punct de vedere financiar cea mai riscantă, pentru că a pus sub o mare tensiune mediul de afaceri”, a spus Isărescu miercuri seară, într-o emisune la postul public de televiziune.

Guvernatorul BNR a declarat că, din cauza consecinţelor pe care o astfel de măsură o are nu numai asupra preţurilor, dar şi în plan secundar asupra dobânzilor, în primele trei-patru luni după majorarea TVA s-au putut observa dificultăţi în finanţarea bugetului, iar pe de altă parte tendinţe clare de creştere a dobânzilor, nu numai pentru titlurile de stat, ci şi în general, pe piaţa monetară.

De asemenea, Mugur Isărescu a spus că măsurile de ajustare erau inevitabile. El a explicat distincţia dintre austeritate şi ajustare şi motivul pentru care banca centrală utilizează mai degrabă termenul ajustare.

„Austeritatea este consecinţa socială, politică, noi fiind aici în citadela financiară îi spunem ajustare pentru că, în mod clar, din punctul nostru de vedere defineşte mai bine ceea ce trebuie să facem. Spus într-un limbaj pe care nu îl agreez foarte tare, s-a dat mult mai mult decât putea să ducă economia şi pentru a evita o criză financiară de proporţii s-a luat înapoi, deci s-a ajustat”, a declarat Isărescu.

Pe lângă acestea, guvernatorul a precizat că aşezarea fondului de salarii pentru bugetari în limitele bugetului a fost cea mai bună măsură.

„Din punct de vedere al consecinţelor pe termen lung, cred că aşezarea fondului de salarii la nivelul bugetarilor, în limitele pe care le poate duce pe de o parte bugetul, iar pe altă parte economia, cred că aceasta a fost măsura cu efectele cele mai bune. Exuberanţa dinaintea şi imediat după intrarea în Uniunea Europeană a dus la sloganul că, dacă am intrat în UE, trebuie să trăim ca în UE, slogan fals şi periculos. Prin 2005 îmi aduc aminte bine că suma cu salariile din bugetul României era de 5%. În anul 2009, ajunsese la 9% cu tendinţa de a se duce la 10%, un nivel total nesustenabil”, a mai spus Isărescu.

Sursa: NewsIn