Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Isărescu: Nu vedem motive pentru un impact mai mare asupra cursului, decât dacă ne speriem singuri

A- A A+
Isărescu: Nu vedem motive pentru un impact mai mare asupra cursului, decât dacă ne speriem singuri

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat vineri că nu vede motive din exterior pentru un impact mai mare asupra cursului, „decât dacă ne speriem singuri şi introducem în comportamentul pieţelor şi sperietura noastră”.

„Cursul este legat şi de ceea ce vine din exterior, se vede mai întâi în prima de risc şi apoi în cursul de schimb. Până acum impactul a fost minor şi nu vedem motive pentru un impact mai mare decât dacă ne speriem singuri şi introducem în comportamentul pieţelor şi sperietura noastră”, a menţionat Isărescu.

În ceea ce priveşte evoluţia cursului, Isărescu a menţionat că nu se întâmplă nimic deosebit decât în cazul altor valute care au politici de flotare mai mult sau mai puţin controlate. Guvernatorul BNR susţine că preocuparea în discursul public privind intervenţia BNR asupra cursului „este o preocupare falsă”. „Bineînţeles că o bancă centrală influenţează cursul şi prin politica monetară şi prin nivelul dobânzilor”, a spus Isărescu.

„Variaţiile cele mai mari le-a avut slotul, ţara care s-a apropiat cel mai mult de ceea ce economiştii numesc flotare liberă. (…) Dacă ne uităm la volatilitate, indicele arată că leul, ca indicator de volatilitate, a fost cel mai stabil. Isărescu a menţionat că BNR a adoptat această poziţie având în vedere două lucruri, primul fiind înclinaţia exagerată a discursului public „spre chestiuni negative, cu exacerbări uneori comice, dacă nu ar fi chiar dramatice”.

„Faptul că se mişcă nu e bine, nu? Am citit ieri pe burtiera unui post de televiziune cum a căzut leul la 4,27 lei. Parcă aceeaşi televiziune spunea că exportatorii cer 4,70, că leul e în corzi…. Nu poţi să nu ai în vedere un asemenea comportament. Nu e întâmplător, e aproape standard pentru societatea românească. Al doilea lucru pe care l-am avut în vedere este utilizarea, poate nu corespunzătoare, a cursului de schimb ca indicator de bine şi de rău. Cum merge Romania? Merge rău dacă cursul se depreciază şi să ai încredere dacă nu se depreciază…”, a menţionat Isărescu.

Guvernatorul BNR susţine că a devenit o obsesie pentru români cursul de schimb.

„Pe o perioadă de criză nu văd ce am fi câştigat noi ca ţară dacă volatilitatea cursului ar fi fost mai mare. Când se depreciază intrăm în panică şi ne tremură capul, ne luăm de păr în faţa televizorului, când se apreciază nu ne revenim şi atunci ni se pare că e ceva rău”, a mai spus Isărescu.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat marţi un curs de referinţă de 4,2838 lei/euro, cel mai ridicat nivel din 2011, cu 1,34% mai mare faţă de şedinţa precedentă, în vreme ce dolarul american a câştigat teren în raport cu moneda naţională, ajungând la 3,0794 lei/dolar. Moneda naţională s-a apreciat miercuri până la un curs de referinţă de 4,2748 lei/euro, iar joi s-a depreciat uşor, la 4,2778 lei/euro.

Bursele europene s-au prăbuşit, marţi, pe fondul îngrijorărilor privind posibilitatea extinderii în Italia şi Spania a crizei datoriilor din zona euro, potrivit BBC. Cel mai important indice bursier din Italia a pierdut 3,3% în debutul şedinţei de tranzacţionare, în timp indicele principal al Bursei din Spania a coborât cu 2,7%.  Indicele german DAX a pierdut 1,6%, iar indicele britanic FTSE 100 a înregistrat un regres de 1%. Totodată, indicele Nikkei al Bursei din Tokyo a închis în scădere cu 1,4%.

Miniştrii de finanţe din zona euro au declarat luni că sunt gata să adopte noi măsuri pentru a stopa extinderea crizei datoriilor. Moneda unică a coborât, marţi, la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni în raport cu dolarul, la valoarea de 1,3958 dolari pentru un euro.

Principala îngrijorare este că Italia şi Spania ar putea urma exemplul Greciei, Portugaliei şi Irlandei, de a cere ajutorul financiar al Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Internaţional, nota BBC.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails