Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Isărescu: Riscăm să nu mai găsim fluxurile financiare care să ne finanţeze deficitele, fără ajustări

A- A A+
Isărescu: Riscăm să nu mai găsim fluxurile financiare care să ne finanţeze deficitele, fără ajustări

Există riscul să nu se mai găsească fluxurile financiare care să ne finanţeze, în condiţiile în care pieţele nu mai au încredere şi opresc finanţările, motiv pentru care este nevoie de corecţie dramatică, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Cei care cunosc teoria datoriilor ştiu că de la un anumit nivel e greu să ai puncte de inflexiune şi să o aduci în jos. Te îndatorezi numai ca să plăteşti dobânzi. (…) Faci deficite mai mari ca să îţi acoperi dobânzile şi asta se întâmplă şi la ţări mari. Nu întâmplător se spune că Grecia este prima ţară din categoria ţărilor bogate care trebuie să facă faţă unei asemenea abordări”, a menţionat Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai spus că „o bătălie extraordinară” este să nu intrăm în gruparea unde nu se duc fluxurile de capital internaţional sau de unde pleacă. „Aceste fluxuri depind de lucruri minore, uneori de un blocaj, de o informaţie. Nu mai ajunge fluxul de bani unde trebuie şi la momentul în care trebuie şi atunci lucrurile se amplifică în sens negativ”, a adăugat el.

Isărescu a precizat că în unele ţări din Europa cheltuieli publice depăşesc limita de 60% din produsul intern brut, ajungând în unele cazuri aproape de 100%.

„Nu au trecut decât şase luni pentru a constata că Grecia nu are bani. Ce s-a întâmplat în şase luni atât de rău ca o ţară să nu aibă bani? Asta este caracteristica unei crize financiare. Are declanşare extrem de rapidă. Se duce în sus exterm de repede, este violentă. Nu trebuie să o trăieşti ca să ştii cum e. Numai imaginile de la televizor nu sunt suficiente”, a mai spus Isărescu.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails