Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Judeţul Cluj, pe locul IV în clasamentul PIB-ului pe ţară

A- A A+
Judeţul Cluj, pe locul IV în clasamentul PIB-ului pe ţară

În această perioadă regiunea Nord-Vest se remarcă printr-o tendinţă de creştere, potrivit Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC). Clujenii au înregistrat cel mai mare PIB (produs intern brut) din regiune. De altfel, judeţul Cluj se află pe locul locul IV, împreună cu judeţul Constanţa, în ceea ce priveşte clasamentul pe ţară al  PIB-ului.

În 2008, PIB-ul raportat la un locuitor din Cluj, în comparaţie cu media naţională a puterii de cumpărare, era cu 20% mai mare şi cu 35,6% mai mult decât la nivel regional.

Totodată, analiza dată publicităţii de OTIMMC mai arată că economia judeţului se bazează în special pe servicii şi industrie, iar productiviatea muncii este peste media regională pentru toate sectoarele productive cu excepția agriculturii. Dar, evaluată în plan naţional productiviatea muncii clujene este mai crescută numai în sectorul construcțiilor. Mai mult, sectorul agricol este relativ slab reprezentat şi se află într-o fază de declin.

Ce este PIB-ul?

PIB-ul este suma cheltuielilor pentru consum a gospodăriilor private şi a organizaţiilor private non-profit, a cheltuielilor brute pentru investiţii, a cheltuielilor statului, a investiţiilor în scopul depozitării ca şi câştigurile din export.. Astfel, formula de calcul a produsului intern brut pe durata unui an este consum plus investiţii şi exporturi toatalizate, din care se scade suma importurile efectuate de ţară, regiune sau localitate.

Sursa: OTIMMC

Related Posts with Thumbnails