Jumătate dintre anteprenori estimează că economia României va scădea în 2012-studiu


Un studiu realizat de Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) in perioada 21 noiembrie–5 decembrie relevă faptul că 50% dintre antreprenori estimează că economia României va scădea în 2012, iar 38% spun că va stagna, în timp ce doar 12% așteaptă o revigorare economică-

Potrivit studiului, 31% dintre manageri iau în considerare intrarea în insolvență sau restructurarea activității în 2012, dacă economia își va păstra trendul actual.

Dintre cei 44% de manageri care au declarat că au în derulare linii de credit, mai mult de jumătate (57%) spun că nu cred că le vor putea refinanța și anul viitor.

Sondajul UNPR arată și care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă micii întreprinzători. Cele mai importante obstacole în dezvoltarea companiilor sunt lipsa infrastructurii (23%) și birocrația (22%), urmate de corupție (16%), fiscalitate (16%) și incompetența Guvernului (16%).

În ceea ce privește anul 2011, cei mai mulți antreprenori estimează că vor avea un bilanț mai slab că în 2010. Astfel, 44% susțin că anul acesta vor avea o cifră mai mică de afaceri față de anul trecut, 37% nu văd nici o schimbare și 19% dintre cei chestionați spun că au avut un an mai bun față de 2010.

Indiferent de condițiile economice, managerii de IMM consideră că fără investiții  în companiile pe care le conduc, șansele de a realiza profit sunt minime. 62% dintre cei chestionați spun că vor face investiții în tehnologie (42%), personal (21%), servicii (21%) și publicitate (16%).

UNPR  propune pentru 2012 susținerea întreprinderilor cu capital autohton prin stabilirea unor domenii de importantă națională pentru România și sprijinirea acestora prin garanții de stat pentru accesarea de credite pentru tehnologie și dezvoltare.

Totodată, Uniunea consideră că o măsură importantă este reducerea impozitării excesive, diminuarea TVA pentru domeniile de importantă națională, precum și reducerea birocrației în accesarea fondurilor europene.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, numărul total al firmelor cu capital integral românesc a fost în 2010 de 448.425,  în timp ce totalul firmelor înregistrate în aceeași perioadă  a fost de 491.956.

Cifra totală de afaceri a firmelor cu capital integral românesc a fost de 104 miliarde de euro, cele mai relevante domenii fiind agricultura, cu o cifră de afaceri de 2.9 miliarde de euro, industria alimentară, cu 4.5 miliarde euro și construcțiile, cu  28.3 miliarde euro.  La polul opus se situează domeniile cercetare-dezvoltare, cu o cifră de afaceri de 94.5 milioane de euro, activitățile de asistentă socială, cu 594.909 euro.

Tranzacțiile imobiliare au realizat în 2010 o cifră de afaceri de un miliard de euro, în timp ce jocurile de noroc au înregistrat 515 milioane de euro, aproape la același nivel cu cifra de afaceri a companiilor românești din domeniul sănătății, care au înregistrat o cifră de afaceri de 522 milioane euro.

Sursa: NewsIn